Annons

Annons

Annons

VA-bråket i Köping

Debatt
Debatt: Betongpolitik från S i VA-frågan

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

50-talet intresserade samlades i Munktorps kommunalhus efter domen som gav Köpings kommun rätt att dra sjöförlagda VA-ledningar.

Bild: Lennart Ljung

Annons

En C- och en KD-politiker i Köpings kommun har reserverat sig mot kommunens VA-planer i området som kallas ”Norr Mälarstrand”. Bakgrunden är statens utredning av dagens motstridiga lagstiftning för att möjliggöra lokala, miljövänliga och kostnadseffektiva VA-lösningar.

Att invänta en uppdaterad lagstiftning kallar kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Salomonsson för ”bakåtsträvande, utan vilja till utveckling och framtidstro”. Det visar att Salomonsson är helt ur fas med tiden, en relikt från betongsossarnas era.

Annons

Salomonsson vill bygga ut kommunalt VA med långa avloppsledningar i Mälaren och spränga urberg till enorma kostnader, vilka kommer att tvinga många från sina hem. För en exilvästmanlänning och fritidsboende i det berörda området är det skådespel som Salomonsson regisserar samtidigt både en fars och en tragedi.

Annons

En akt av denna fars framfördes på luciadagen, då Mark- och miljödomstolen höll förhandlingar. Kommunens företrädare gjorde ett tafatt framträdande. Ett gäng gymnasieelever hade gjort det bättre. Och det är ju inte så konstigt, för man har ju inget case och MKB:n består av rent svammel. Däremot lyckas man skickligt utnyttja brister i lagstiftningen för att göra människor rättslösa. En av Sveriges främsta experter på vattenområdet, Peter Ridderstolpe - som företrädde en av sakägarna i området, visade tydligt att kommunens planer gör mer skada än nytta för miljön, och att det finns betydligt bättre och billigare lösningar på eventuella utsläppsproblem. Detta är uppenbart för alla utom för Salomonsson och de flesta politiker i kommunen, även om två av dem nu har nått denna insikt och vill hejda vansinnet.

Elizabeth Salomonsson talar om ”utveckling och framtidstro”. Det är skrattretande; hon har dominerat kommunpolitiken i Köping sen 90-talet och legat som en våt filt över Köpings utvecklingspotential. 1990 hade Köpings kommun 26 444 invånare, 2018 uppgick siffran till 26 268. Motsvarande siffror för jämförbara kommuner i regionen är för Enköping 34 862 respektive 44 429 invånare och för Strängnäs 26 835 respektive 35 761 invånare.

Annons

Annons

För visst har Köping utvecklingspotential. Det är en fin stad, med ett torg som är helt oförstört, i en naturskön omgivning i Mälarens omedelbara närhet. Det finns en diversifierad industrisektor och goda kommunikationer med väg, järnväg och sjöfart. Och inte minst: Knappast någon svensk stad har en så stor befolkning inom en radie på 15 mil – cirka 4,5 miljoner.

Det är nästan en bragd att misslyckas att utnyttja detta, men med betongpolitik åstadkommer man ingen utveckling på 2000-talet! Men gårdagens politiker med en förlegad världsbild är knappast kapabla att leda kommunen in i en ljusare framtid.

Om och när Köpings egen demonregissör Salomonsson med regiassistent Saaw (M) lyckas få premiär på sin fars/tragedi kommer gäster från Mälardalens tillväxtkommuner att sätta sig på första parkett på Norr Mälarstrand, medan ridån går ner för många av deras egna kommuninvånare.

Nicholas Ryderås

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan