Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
Debatt: Varför lyckas inte Västmanland?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Foto: Isabell Höjman / TT

Annons

Kostnaden för hyrsjuksköterskor och läkare inom Region Västmanland är ett växande problem. Sedan 2012 har kostnaderna för inhyrd personal ökat och landar 2018 på hisnande 233 miljoner kronor. Detta i en situation där Socialdemokraterna satte målet att regionen skall vara oberoende av hyrpersonal 1 januari 2019.

Utvecklingen i Västmanland ser värre ut än i riket. Från 2012 har kostnaden för hyrpersonal ökat med 103 procent i hela landet, i Västmanland är kostnadsökningen hela 167 procent. I ett läge där Sveriges regioner och landsting samlats för att hantera utmaningen med hyrpersonal har 10 regioner lyckats minska sina kostnader för hyrpersonal under kvartal 4 2018, bland annat närliggande Sörmland. I Västmanland däremot fortsätter kostnaderna att öka.

Annons

Annons

För att minska kostnaden för inhyrd personal krävs en insikt om att löner, förmåner och möjligheter att utveckla sig är viktiga faktorer för att vilja vara anställd inom Region Västmanland. Det finns otaliga exempel där kompetenta och drivna sjuksköterskor söker sig till administrativa tjänster eller väljer att arbeta som inhyrd personal då det leder till bättre arbetstider, högre lön och större möjligheter att utvecklas.

Åtta års socialdemokratisk politik har misslyckats och det kommer krävas mycket arbete för att bryta beroendet av inhyrd personal. För att lösa problemet och minska kostnaderna för inhyrd personal vill Moderaterna att vårdnära arbetsuppgifter skall premieras vid lönesättning och att det skall gå att göra lönekarriär även vid patientnära arbete. Inhyrd personals möjligheter att välja och vraka bland arbetstiderna skall minska till förmån för att öka vår egen personals möjligheter till bättre arbetstider.

Den negativa utvecklingen går att bryta, men då krävs det en ny politik för Västmanland.

Mikael Andersson Elfgren

oppositionsråd (M)

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan