Den nybildade påtryckargruppen Reformisterna inom Socialdemokraterna har fått stor medial uppmärksamhet med nyhetsartiklar och ett eget inlägg på DN.debatt. Det strömmar snabbt in nya medlemmar enligt Daniel Suhonen, som var med i en panel på Frisinnade klubben.
Det låter inte så förvånande. Socialdemokraterna gjorde stora eftergifter till Centerpartiet och Liberalerna och ska nu regera på en marknadsliberal grund där politiken på flera punkter går längre än vad Alliansregeringen genomförde. För att hålla Sverigedemokraterna borta tonas motsättningar om ekonomisk politik ned och Socialdemokraterna lovar att administrera en i stora drag borgerlig politik.
Där kan Reformisterna fylla ett tomrum för aktivister och väljare som trodde på vad Socialdemokraterna sa före valet. Men är det på allvar eller bara ett sätt för Maktpartiet att behålla eller locka väljare?
Annons
Annons
Minns någon i dag Feministas? Den gruppen bildades av Marita Ulvskog 2005 för att driva på partiet och fånga upp intresset för jämställdhet och feminism. En sökning visar att "denna webbsida är inte längre aktiv".
Blir Reformisterna mer än en dagslända? En del talar ändå för det. Suhonen är en driven och drivande politisk entreprenör och har länge kritiserat Socialdemokraterna från vänster om fördelning.
I mycket kan Reformisternas program beskrivas som "Tillbaka till framtiden". Det är stora offentliga satsningar som kraftigt höjd pension, högre skatter på kapital, en statlig investeringsbank för fler bostäder, grön infrastruktur och starkare välfärd. Staten ska ta större ansvar för regionalpolitiken, kommunalskatten på sikt bli enhetlig. Stopp för vinster i välfärden.
I mycket kan Reformisternas program beskrivas som "Tillbaka till framtiden".
Det låter bekant, liknande krav drev Socialdemokraterna förr. Från liberala utgångspunkter finns anledning att vara orolig för att statens inflytande över ekonomin skulle stärkas kraftigt.
Där finns också frågan om hur kalaset ska betalas. Reformisterna vill skrota överskottsmålet för statens finanser och döpa om kostnader, som för nyanlända, till investeringar. Redan har chefen för en annan S-tankesmedja, Daniel Färm från Tiden, varnat för att ordning och reda i de offentliga finanserna skulle äventyras om Reformisternas program genomfördes.
Annons
Där finns också frågan om hur kalaset ska betalas.
Reformisterna hoppas att tydliga jämlikhetsreformer ska locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna. De har dock ingen tydlig linje om migration, den fråga som nog är viktig för en hel del av de flydda väljarna.
Annons
Reformisterna vill ha en "anständig och hållbar migrationspolitik", och räkna om en del kostnader som investeringar. De förbigår helt målkonflikten mellan en mycket ambitiös välfärdsstat och kraftig migration.
Socialdemokraterna har tappat i de senaste mätningarna, men ligger runt valresultatet. "Ansvarskortet" har hittills fungerat, en hel del väljare verkar gilla att vi till slut har fått en regering.
Men Socialdemokraterna lever farligt när de med glatt humör i regeringen ska administrera en borgerlig ekonomisk politik. Deras systerpartier har råkat riktigt illa ut i flera länder.
Men Socialdemokraterna lever farligt när de med glatt humör i regeringen ska administrera en borgerlig ekonomisk politik.
Även om det i sak finns starka invändningar mot Reformisternas program är det bra att de lyfter fram ekonomiska konfliktlinjer, där SD inte spelar huvudrollen. I dagsläget är Sverigedemokraterna helt i centrum av svensk politik.
Vi har en S-ledd regering som ska mota SD genom att åter luckra upp migrationsreglerna och föra en marknadsliberal ekonomisk politik. Det förefaller vara en riskabel strategi. Det vore välkommet om Reformisterna bidrog till att höger-vänstermotsättningar lyfts fram och att Socialdemokraterna står för något mer än att de gillar att regera.
Vi har en S-ledd regering som ska mota SD genom att åter luckra upp migrationsreglerna och föra en marknadsliberal ekonomisk politik. Det förefaller vara en riskabel strategi.