Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Fel av Transport att utesluta SD-aktiva

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Aktiva sverigedemokrater bör få vara med i facket. Bilden från SD:s valvaka. Foto: TT

Annons

Transportarbetarförbundet fortsätter att utesluta aktiva sverigedemokrater. Frågan har åter blivit aktuell genom Metros Viralgranskaren.

Med aktiv menas att vara, eller kandidera till att bli, förtroendevald politiker för SD. Inga andra fackförbund har en så hård linje, däremot är det flera som hindrar aktiva sverigedemokrater att bli förtroendevalda i den egna organisationen.

Det är en avgörande skillnad. Det går att vara kritisk mot att det är svårt för ickesocialdemokrater att bli förtroendevalda i ett LO-förbund, eller mot kopplingen mellan LO och Socialdemokraterna. Men där bör organisationernas rätt att fatta självständiga beslut respekteras.

Annons

Annons

Det är betydligt allvarligare att inte tillåta medlemskap i en facklig organisation. Transport framhåller att också SD utesluter, och att en organisation måste kunna skydda sig mot illojala medlemmar.

Transport framhåller att också SD utesluter, och att en organisation måste kunna skydda sig mot illojala medlemmar.

Så är och bör det vara för vanliga föreningar eller partier. Men den svenska modellen ger de fackliga organisationerna en särställning.

De ska företräda medlemmarna inför arbetsgivarna. Staten avstår från lagstiftning och överlåter frågor om löner och arbetsmarknad åt parterna. Modellen bygger på att det i allmänhet finns ett förbund som sluter avtal inom varje område. I den infekterade hamnkonflikten värnas Transport rätt att sluta avtal trots att en del anställda har valt att vara med i ett annat fackförbund.

I andra länder finns fackförbund med olika ideologisk inriktning, den svenska modellen skulle däremot hotas av en stor facklig splittring.

Partsförhållandet bygger på starka fack med många medlemmar. Fackförbunden behöver då värna alla medlemmars intresse.

Modellen går i baklås om människor på en arbetsplats på grund av sitt politiska engagemang förvägras medlemskap i det kollektivavtalsslutande förbundet. Men det är vad Transport gör med aktiva sverigedemokrater.

Annons

Modellen går i baklås om människor på en arbetsplats på grund av sitt politiska engagemang förvägras medlemskap i det kollektivavtalsslutande förbundet

Annons

Skulle det sättet att arbeta bli vanligt faller den svenska modellen. Partsförhållandet och modellen där avtal ersätter lag fungerar inte om människor av politiska skäl inte får bli fackmedlemmar.

Det är också skillnad på att förhandla och på att tala med Sverigedemokraterna. Partier kan ha goda skäl för att undvika förhandlingar där de måste ge och ta.

Däremot är det svårare att förstå när intresseorganisationer helt undviker kontakt med SD. Det kan vara att som Vårdförbundet i Västmanland inte bjuda in partiet till mingel eller när organisationer håller sig borta från SD-evenemang medan de gärna sätter upp stånd på andra partiers nationella konferenser.

Här finns ingen risk för motkrav från och förhandlingar med SD, utan det handlar om att informera om de egna åsikterna. Det borde ligga i organisationers intresse att i enskilda sakfrågor försöka påverka ett parti som för tillfället samlar 15-20 procent av väljarna.

Här finns ingen risk för motkrav från och förhandlingar med SD, utan det handlar om att informera om de egna åsikterna.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan