Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Sårbart S i nytt politiskt landskap

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Stefan Löfven (S) fick kritik från flera håll i riksdagens partiledardebatt. Foto: TT

Annons

Det märktes i årets första partiledardebatt att Sverige har fått ett nytt politiskt landskap. Där flera spelar dubbla roller.

Centerpartiet och Liberalerna ingår i regeringsunderlaget, men ska samtidigt vara oppositionspartier. Så Annie Lööf (C) krävde besked om ny lagstiftning för att hindra konflikter som den i hamnarna. Jan Björklund (L) kritiserade socialdemokraterna för att inte tillräckligt bejaka mer EU.

Jonas Sjöstedt (V) riktade hård kritik mot flera inslag i uppgörelsen mellan S, C L och MP. Men i praktiken är Sjöstedt och Vänsterpartiet medansvarigt. När Vänsterpartiet släppte fram regeringen Löfven var uppgörelsen klar och innehållet känt.

Men i praktiken är Sjöstedt och Vänsterpartiet medansvarigt. När Vänsterpartiet släppte fram regeringen Löfven var uppgörelsen klar och innehållet känt.

Annons

Annons

Ulf Kristersson (M) lovade tydlig borgerlig oppositionspolitik, men önskade att Socialdemokraterna och Moderaterna kunde komma överens om migrationspolitiken.

Socialdemokraterna angreps från flera håll. Vänsterpartiet kan framstå som ett tydligt alternativ till vänster om Socialdemokraterna. De behöver inte ens driva en radikal vänsterpolitik, det räcker med att framhålla vad Socialdemokraterna sa före valet. Och hur det nu blir. Även Sverigedemokraterna kritiserade Socialdemokraterna för att föra en för högerinriktad fördelningspolitik.

Moderaternas inbjudan om att göra upp var egentligen en kritik av att migrationspolitiken luckras upp i fyrpartiuppgörelsen. Socialdemokraterna har åter ändrat, eller gått med på att ändra, politiken.

Det är lätt att förstå om oppositionspartierna hoppas vinna väljare från S. Vänsterpartiet har gott om högersvängar att kritisera. Moderaterna kan vilja locka väljare som vill ha "ordning och reda" i migrationspolitiken. Sverigedemokraterna kan vilja vinna eller behålla arbetarväljare med krav minskad invandring och nostalgiskt värnande om "folkhemmet".

Det är också här väljarna finns. L och MP är redan nere på låga tal, C-väljarna borde gilla partiets genomslag i regeringens politik.

Annons

Socialdemokraterna har hittills klarat sig hyfsat i opinionsmätningarna. De säger att de tar ansvar för att hålla Sverigedemokraterna borta. Räcker det för att behålla väljarna?

De säger att de tar ansvar för att hålla Sverigedemokraterna borta. Räcker det för att behålla väljarna?

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan