Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Olja och socialism = ekonomisk kollaps och förtryck

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Stora protester i Venezuela mot vanstyre, hyperinflation och varubrist. Foto: AP/TT

Annons

Oljerikedomar kan leda till fördärvet. Utöver miljöproblemen med olja finns det flera länder som har haft bekymmer att hantera de stora inkomsterna. Övriga delar av ekonomin kan ha svårt att hävda sig, korruptionen breda ut sig.

Norge är ett exempel på ett oljeland där inkomsterna kan sparas för framtiden, men det är snarare undantag än regel. När oljeinkomster kombineras med socialism kan det går riktigt illa.

Det visar Venezuela. Oljan gjorde landet mer välmående än andra latinamerikanska länder. Regimen Chavez/Maduro kunde spendera oljeinkomsterna och bygga upp en allt mer statskontrollerad ekonomi med mindre utrymme för politisk opposition.

När oljepriserna föll brast bubblan med besked. Det blev hyperinflation och varubrist. Flera miljoner har flytt landet.

Annons

När oljepriserna föll brast bubblan med besked. Det blev hyperinflation och varubrist. Flera miljoner har flytt landet.

Annons

Regimen höll sig kvar vid makten genom militärens stöd. Det visar tyvärr att förtryck kan bestå, åtminstone ett tag, även när ekonomin rämnar.

Nu har situationen skärpts genom att kongressens talman, oppositionsledaren Juan Guaidó har utropat sig till president med hänvisning till att kongressvalen 2015 var de senaste fria valen i Venezuela. Flera länder, däribland USA har erkänt Guaidó som legitim president.

Nu är inte president Trump något mönster när det gäller stöd till demokrati, men också Kanada, flera latinamerikanska länder och Storbritannien stöder Guaidó. Maduroregimen har stöd av bland annat Ryssland, Kina, Kuba och Turkiet, inte direkt några demokratiska föredömen.

Maduroregimen har stöd av bland annat Ryssland, Kina, Kuba och Turkiet, inte direkt några demokratiska föredömen.

Nu krävs fria och rättvisa val, vilket lär kräva att president Maduro lämnar sin post. I praktiken är det militären som avgör.

Stöder den fortsatt Maduro kan det bli en brutal upplösning: Skulle den byta sida finns möjlighet till en fredlig lösning där president Maduro avlägsnas. Här kan krävas pragmatism snarare än rättvisa i betydelsen att de ansvariga för vanstyret och förtrycket kan få slippa straff för att undvika mer våld.

Annons

Åter har en socialistiskt styrd ekonomi lett till varubrist och politisk förtryck. Det är inte första gången, men kommer vänsterromantikerna någonsin att ta till sig alla socialismens misslyckanden?

kommer vänsterromantikerna någonsin att ta till sig alla socialismens misslyckanden?

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan