Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: Kan Sverige och andra länder lita på USA i en mer orolig och hotfull omvärld?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

USA:s avgående försvarsminister Jim Mattis . Foto: AP/TT

Annons

Det fanns en tid då ett återkommande slagord i vänsterdemonstrationer var "USA ut ur....l" Det kunde handlade om olika länder, men budskapet var detsamma. Supermakten USA dominerade för mycket och borde styra och ställa mindre runt om i världen.

Sverige hade en stark USA-kritisk opinion. Men samtidigt litade de styrande Socialdemokraterna på att USA inte skulle tillåta att Sovjet flyttade fram sina positioner på Sveriges bekostnad. Vår neutralitet och alliansfrihet byggde och bygger på att USA inte skulle vara overksamt om det kom sovjetiska/ryska framstötar.

Vår neutralitet och alliansfrihet byggde och bygger på att USA inte skulle vara overksamt om det kom sovjetiska/ryska framstötar.

Annons

Vår neutralitet och alliansfrihet byggde och bygger på att USA inte skulle vara overksamt om det kom sovjetiska/ryska framstötar.

Annons

Nu har USA en president i Donald Trump som tycker att andra länder har dragit nytta av USA. Han har just meddelat att USA-trupper ska lämna Syrien och att trupper ska dras tillbaka från Afghanistan. Han överlåter åt Turkiets Erdogan att bekämpa IS i Syrien, och överger därmed sina kurdiska allierade.

Förra årets varma och torra sommar har tillsammans med nya varningar från FN:s klimatpanel på många håll, inte minst i Sverige, ökat oron för klimatförändringar. Men USA har under Donald Trump dragit sig ur Parisavtalet om klimatet.

Försvarsminister Jim Mattis har avgått och sagt att Trump bör utse en försvarsminister som tycker som presidenten. Mattis däremot höll enligt en Trumpanhängare på Fox News emot om truppneddragningar, var emot att flytta USA:s ambassad till Jerusalem, ville hålla fast vid kärnavtalet med Iran och vid Parisavtalet. Mattis värnade Natoalliansen och förstod Sveriges och Finlands läge. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) beklagade också Mattis avgång.

Mattis värnade Natoalliansen och förstod Sveriges och Finlands läge.

Sverige har goda skäl att vara orolig. Så länge Mattis satt kvar var läget ungefär som förut. Borgerliga partier kunde kräva medlemskap i Nato för ökad säkerhet, medan Socialdemokraterna kunde, i förvissning om att USA värnade stabilitet i Europa, hävda att fortsatt alliansfrihet kunde minska spänningen i närområdet.

Nu ökar frågetecknen. Vem kommer Trump att utse till ny försvarsminister? Någon som likt Trump helst skulle vilja samarbeta och göra upp med Rysslands president Putin? Eller en hårding som för all del är misstänksam mot Ryssland men kan driva fram konflikter och kräva rättning i ledet av länder som vill samarbeta med och få stöd av USA?

Annons

Annons

Oavsett vem det blir är risken påtaglig att Sverige inte är något favoritland, för att uttrycka det milt. Den nya regeringen, vilken den än blir, kan därför behöva sänka tonläget i olika frågor för att värna våra nationella intressen.

Alls inte tilltalande, men kanske nödvändigt i ett mer hotfullt läge. Det brådskar också med att stärka försvaret.

Den nya regeringen, vilken den än blir, kan därför behöva sänka tonläget i olika frågor för att värna våra nationella intressen.

Alls inte tilltalande, men kanske nödvändigt i ett mer hotfullt läge.

USA har många fel och brister, och har genom åren stött mindre tilltalande regimer. Men det står allt klarare att en värld där USA drar sig tillbaka från internationella avtal och den internationella storpolitiken blir en mer orolig värld, där utrymmet ökar för ljusskygga regimer.

President Trump har fler problem än att försvarsministern avgår. Andra medarbetare har också avgått, budgetbråk gör att statsanställda kan bli utan lön, Demokraterna har fått majoritet i representanthuset och Trump klagar på centralbankens räntehöjningar. Kanske finns möjligheten att fler politiker i det egna partiet vågar säga emot och hålla efter presidenten.

För Sverige är det i alla fall tydligt att USA behövs som en aktiv spelare. Nu gäller inte "USA ut ur", utan "USA - stanna kvar".

Nu gäller inte "USA ut ur", utan "USA - stanna kvar".

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan