Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Richard Appelbom
Richard Appelbom: För lång julefrid i riksdagen

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Talman Andreas Norlén väntar med nästa statsministeromröstning till 16 januari.

Annons

Talmannen Andreas Norlén är missnöjd med att regeringsfrågan drar ut på tiden och skulle helst ha velat ha en lösning före jul. Det går inte, och i stället får partiledarna nästan fyra veckors frist. Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) ska rapportera till talmannen 10 januari. Därefter lägger talmannen ett förslag 14 januari, och 16 januari röstas det om statsminister. Blir det ingen lösning då får riksdagen en sista möjlighet 23 januari. Därefter kan det bli dags att utlysa extraval.

I praktiken ser det ut som även partiledningarna får jullov genom att de får ytterligare flera veckor på sig. Det finns praktiska skäl för att vänta så länge.

I praktiken ser det ut som även partiledningarna får jullov genom att de får ytterligare flera veckor på sig.

Annons

Annons

Riksdagen skulle behöva sammanträda under uppehållet för att rösta om statsminister. Partierna kan behöva inkalla partiråd för att förankra en ny linje. Det kan vara besvärligt under långhelger.

Här finns dock ett berättigat missnöje från många väljare över att regeringsbildandet drar ut på tiden. En kortare tidsfrist som innebär mer arbete under helgerna skulle vara en tydlig signal, för att tala politikerspråk, om att riksdagen och partiledningar behöver skärpa sig. De förtjänar helt enkelt inte att kunna ta det lugnare under helgerna.

En kortare tidsfrist som innebär mer arbete under helgerna skulle vara en tydlig signal, för att tala politikerspråk, om att riksdagen och partiledningar behöver skärpa sig.

Talmannen har pekat ut Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) som statsministerkandidater, vilket fortsatt ger Centerpartiet en nyckelroll. Det kan bli rena auktionen för att få C att lägga ned sina röster för den ena eller andra statsministerkandidaten. Liberalerna har gjort klart att de utifrån den framförhandlade uppgörelsen var beredda att släppa fram Stefan Löfven (S) medan Centerpartiet sade tvärt nej. L:s mandat räcker inte, C sitter med nyckeln.

Annons

Det kan tyckas märkligt att mindre än 10 procent av rösterna ger sådant inflytande, men mandatmatematiken gäller. Eller gör den det?

Kommer V att släppa fram Löfven om det i huvudsak ska bli Centerns mycket marknadsinriktade politik, eller kommer SD släppa fram Kristersson om C får igenom ökad invandring i förhandlingar med M? Låsningarna kan bestå även om Centerpartiet blidkas med stora eftergifter.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan