Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Försörjningsstöd fel för arbetssökande

Text: 

Bidragssystem på villoväg

Kommuner har tagit över ansvar för arbetslösa från Arbetsförmedlingen. Foto: TT

Det har blivit svårare att få a-kassa, kraven för inträde har skärpts. Nyanlända och nya på arbetsmarknaden saknar ofta arbetslivserfarenhet, och kan därför inte få a-kassa.

Det återstående bidraget för dessa arbetssökande är då försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. Det bidraget är tänkt som ett sista skyddsnät, inte som ett bidrag till arbetslösa.

Men nu får kommunen hantera fler som får bidrag för att de saknar arbete. Det har i sin tur lett till att fler och fler kommuner ställer krav på aktivitet för att ge fullt försörjningsstöd. Kommuner, som framgår av en rapport från IFAU, börjar driva egen arbetsmarknadspolitik.

Annons

Annons

Det låter bra och kraftfullt, men i praktiken finns många restriktioner, som att bidragen inte bör dras in eller minskas om det finns missbruksproblem eller beteendestörningar. Även väl hårt om barn drabbas för att föräldrar inte klarar kommunala krav på motprestationer.

Signalerna från politiker kan också vara motstridiga. Det talas om bidragstak, för att det inte ska löna sig att leva på bidrag. Det ska alltid löna sig att arbeta.

Signalerna från politiker kan också vara motstridiga.

Den som har försörjningsstöd förlorade förut lika mycket pengar som tjänades in på arbete. Nu finns en regel om att en del av försörjningsstödet får behållas om man går från bidrag till arbete. Ett knappast önskat resultat kan då bli att någon som tidigare har fått försörjningsstöd får mer pengar kvar än den med låg lön som aldrig har fått bidrag.

Det bästa vore att de som inte har andra problem än arbetslöshet fick eget statligt bidrag, lägre än a-kassa men något högre än försörjningsstöd. Då kunde försörjningsstödet åter bli ett sista skyddsnät och kommunernas socialarbetare koncentrera sig att handlägga och bistå personer med andra problem än att de är arbetslösa.

Det bästa vore att de som inte har andra problem än arbetslöshet fick eget statligt bidrag, lägre än a-kassa men något högre än försörjningsstöd

Försörjningsstöd borde inte fungera som a-kassa och Arbetsförmedlingen borde, trots att där finns mycket som behöver ändras, vara bättre än kommuner på arbetsmarknadspolitiska åtgärder för arbetslösa. Dagens modell behöver ändras.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan