Annons

Annons

Annons

Tusentals befaras döda efter tsunami och jordbävning i Indonesien

Text

Bilden visar förödelsen efter jordbävningen och den tsunami som jordbävningen utlöste. Flodvågen har kastat bilar och byggnader om varandra som om de vore leksaker i ett barns leksakslåda. Privatpersoner lyssnar och söker i bråten och ruinerna efter spår av och ljud från överlevande.

Bild: TT

Annons

Dödssiffran stiger brant efter fredagens svåra jordbävning med efterföljande tsunami – flodvåg – på den indonesiska ön Sulawesi. Landets myndigheter och hjälporganisationer kan inte ens få en överblick över läget – och man saknar kontakt med flera städer och stora områden med tiotusentals invånare.

Anmäl text- och faktafel

Bilderna från den tättbefolkade regionen på ön Sulawesi påminner om den katastrofala jordbävningen och tsunamin annandag jul år 2004, också den med sitt ursprung utanför en annan indonesisk ö, Sumatra.

Då omkom uppemot 300 000 människor, främst av den väldiga tsunami, flodvåg, som spreds till Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien. Över 500 svenskar omkom och 1 500 skadades, många av dem då flodvågen drog in över Thailands turistorter.

Den här gången är dock endast Indonesien drabbat eftersom flodvågen inte drog fram lika vitt och brett över haven, men det är illa nog. Under helgen har dödstalen stadigt stigit från inledningsvis några hundra.

Annons

Under söndagsmorgonen uttalade sig landets katastrofmyndigheter och varnade för att dödstalet, då över 800, skulle komma att stiga radikalt då området som påverkats av katastrofen visat sig större än man först befarat: Röda korset befarar att mer än 1,6 miljoner människor påverkats av skalvet och tsunamin enligt BBC. Dödstalet kan komma att räknas i tusental när räddningsmanskap når fram till alla drabbade byar och provinser.

Annons

Dödssiffran, som alltid är låg inledningsvis eftersom man endast räknar bekräftat döda, är alltså ytterst osäker under söndagen.

Detta sedan jordbävningen med en styrka på 7,5 på richterskalan utlöst en tsunami med över sex meter höga vågor som svepte in över kustområdena.

Brittiska BBC:s korrespondenter som tagit sig till området rapporterar att katastrofen slagit på två sätt. Dels befaras många döda och skadade finnas i rasmassorna från byggnader som föll då jordbävningen slog till.

Dels befaras många ha dött då tsunamin slog till mot kustområdena.

Aftonbladet citerar en tjänsteman på indonesiska katastrofmyndigheten BNPB:

– Tsunamin kom inte ensam, den drog med sig bilar stockar, hus – den träffade allt på land, sade Sutopo Purwo Nugroho vid BNPB och tillade:

– Många kroppar har hittats vid strandlinjen efter tsunamin, men antalet är ännu oklart.

Brittiska BBC har talat med biståndsorganisationen Rädda Barnens brittiska avdelning, som sänder en grupp till området för att utvärdera behovet av hjälpinsatser. Rädda Barnens talesman Tom Howells:

Annons

– Dessvärre visar sig situationen bli värre ju fler rapporter vi får.

Annons

All infrastruktur är utslagen i stora delar av det tättbefolkade området där bland annat staden Palu med 300000 invånare finns. Stora områden kan inte nås från land, man försöker undsätta från sjösidan.

Enligt Aftonbladet tryter mat, vatten och andra förnödenheter. Plundring rapporteras.

Men det finns också rapporter om hur människor, i avsaknad av räddningsutrustning och maskiner, desperat gräver i ruiner efter överlevande. Läkarna i området vädjar till landets myndigheter då det råder brist på allt: Tält, mediciner, vårdpersonal, filtar, presenningar. Människor behandlas ute i det fria.

Palus flygplats skadades av jordbävningen men delar av landningsbanan kan användas och dit flyger myndigheterna hjälpsändningar från Djakarta. Militären har upprättat minst ett fältsjukhus.

Eftersom också sjukhus och andra vårdinrättningar rasat i jordbävningen – och vård- och regional myndighetspersonal ingår bland de drabbade – är antalet döda och skadade ytterst osäkert under söndagen. Det enda säkra är att antalet döda kommer att stiga.

Det finns ännu inga uppgifter om svenska medborgare drabbats.

Jordbävningen skonade inte ens en moské i staden Palu, taket rasade in. Därefter kom flodvågen och svepte med sig människor och förde in bråte och orenheter över området. Människor som klarat sig mer eller mindre oskadda söker i området efter fastklämda. Flodvågen och jordbävningen har slagit ut elektricitet och vattenförsörjning.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan