Varför är förorten så "röd"?

Foto: Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix/TT
De röda staplarna är märkbart långa när man tittar på valresultaten från förortsområden. Socialdemokraterna dominerar, och ofta är Vänsterpartiet näst största parti. I valdistrikten "Bäckby N/Hälleborg" och "Pettersberg V" i Västerås har Socialdemokraterna fått strax under 50 procent. Även Vänsterpartiet är i dessa områden förhållandevis starkt, som i "Pettersberg V" där partiet fått 17,36 procent. I Malmö och Stockholm finns det valdistrikt där bara Socialdemokraterna har nästan 80 procent.
Annons
Annons
Det här har fått enskilda borgerliga debattörer att undra om "klanröstning" har spelat in. Alltså att det kan handla om att "klanledare" - från en större släkt, förening eller församling - ger direktiv om hur folk ska rösta.
Vänsterdebattörer har avfärdat tanken och säger i stället att förortsbor väljer vänsterpolitik för att de gynnas av den.
Det ena utesluter faktiskt inte det andra. Om du är mottagare av olika bidrag - vilket fler är i "utanförskapsområden" - är sänkt skatt förmodligen inget lockbete. Och även om jag ogillar uttrycket "klanröstning" kan man heller inte vifta bort att det förekommit och förekommer diverse fulknep.
I årets valrörelse har socialdemokratiska företrädare spridit falsk information på arabiska, bland annat påstods det att Moderaterna vill ta muslimska barn från sina föräldrar.
Härom året avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att Socialdemokraterna i Sigtuna hade lovat sälja en tomt till en syriansk-ortodox församling för en krona (!) och att församlingsmedlemmarna därmed uppmanades att rösta på partiet. Bland annat slapp även en syriansk fotbollsklubb betala hyra i 13 år. En klan, större släkt, påstods ha lierat sig med Socialdemokraterna.
Annons
När jag bodde i miljonprogrammet Flemingsberg söder om Stockholm anklagades Socialdemokraterna där för att bryta mot vallagen, när partiets valarbetare inför valet 2010 gav osäkra förtidsröstande valkuvert där S-röstsedlar redan stoppats in. Röstmottagare beskrev valarbetare som aggressiva. Det var tyvärr inte en unik händelse. Och i Botkyrka avslöjades nyligen att Miljöpartiets gruppledare i kommunen, Ali Khalil, "erbjöd" Moderaterna 3000 röster för att få en moskétomt. Moskébesökarna lyssnar på imamen och röstar efter det, påstod Khalil.
Annons
Dessa bottennapp tyder på respektlöshet mot såväl demokratin som mot väljare i förorter. Men man ska inte glömma att bottennappen är undantag, inte regel.
Förortsbor är tänkande väljare precis som andra, och nästan alltid går saker och ting rätt till. Nog kan det finnas ett socialt tryck - precis som det har funnits i knallröda valdistrikt i Norrland - att rösta "rätt". Men även det luckras med åren upp, särskilt där borgerliga partier syns och har folklig förankring. Frånvaro lockar knappast väljare.
En viktig förklaring till de röda staplarna är att många har kommit hit från länder där den vettiga politiska oppositionen är vänster. Bilden av "Palmes Sverige" sitter i. I till exempel Mellanöstern står dessutom inte länder som USA och Israel högt i kurs.
Rödröstandet är med andra ord ingen gåta.