Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Sverigedemokrater med siktet på den egna foten

Har guldläge, men skruvar upp krigsretoriken

SD:s gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson. Foto: Johan Nilsson / TT

Även om Sverigedemokraterna drömde om ett bättre valresultat är det partiet som i riksdagsvalet gick fram mest av alla.

I Skåne fick partiet flest riksdagsröster i en majoritet av kommunerna. Här i Västmanland gjordes också framryckningar: i Möklinta i Sala fick partiet 33 procent enligt valnattsreslutatet. Även Virsbo i Surahammar och östra Kolsva sticker ut.

I Köping ser man ut att göra sitt bästa kommunval någonsin. Utöver Norberg fick Sverigedemokraterna fler mandat i länets alla kommuner. I flera valdistrikt i Västerås har man lyckats locka över 20 procent i riksdagsvalet.

Annons

Annons

Kort och gott: det går bra för Sverigedemokraterna och röster inom svensk borgerlighet säger att nu är det väl ändå dags att behandla Sverigedemokraterna som ett parti bland andra. Centerpartiet och Liberalerna har inte sagt blankt nej till att släppa fram en Kristersson-ledd regering, som Sverigedemokraterna möjligen inte skulle fälla. Åkesson har ju sträckt ut en hand till Moderaterna och Kristdemokraterna. Det är partierna han föredrar.

Ebba Busch Thor sa till Jimmie Åkesson i en tv-debatt att om SD:s representanter slutar kläcka ur sig märkliga saker så kan man börja samtala.

I Landskrona styr Liberalen Torkild Strandberg som nu har fått otroliga 34,5 procent av rösterna i kommunalvalet. Sverigedemokraterna i kommunen har inte isolerats, och deras framfart är bromsad. Exemplet Landskrona visar att fokus på den egna politiken - och inte på Sverigedemokraterna - lönar sig. Det är också en modell som alltfler alliansväljare tycks föredra.

Nu pressas Centerpartiet och Liberalerna från vänster, men samtliga allianspartier är överens om att försöka ta regeringsmakten även om man är något mandat mindre än det rödgröna blocket inklusive Vänsterpartiet.

Vad gör då Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, om inte att på sin Facebook-sida varna för att nationen är hotad och att det som gäller är "seger eller död". Enligt Karlsson har "ödet" utsett dem - "en liten skara patrioter" - att föra kampen för nationens överlevnad.

Annons

Annons

Nu är den uppskruvade krigsretoriken inte unik i den samlade SD-toppen, den brukar dyka upp när islam kommer på tal. Men det är ändå fascinerande att Sverigedemokraterna inte kan ta några djupa andetag ens i det här skedet av svensk politik. När man har ett guldläge.

På sätt och vis hedrar det Karlsson att så otaktiskt "tala från hjärtat". Pratet om seger, död och kamp mot motståndare till trots, är Sverigedemokraternas företrädare mest upptagna med att skjuta sig själva i foten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan