Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Man bekämpar inte rasism genom att stoppa torgmöten

AFS tackar för uppmärksamheten

Alternativ för Sverige var nyligen i Västerås. Foto: Anders Öhlin

Annons

I förra veckan höll "Alternativ för Sverige" ett torgmöte på Bondtorget i Västerås. Inför ungefär 20 åhörare - och lika många poliser - fick de framföra sina budskap.

Alternativ för Sverige leds alltså av Gustav Kasselstrand som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2015. Med nöjda leenden säger de sig vilja ersätta Migrationsverket med "Återvandringsverket". Och de som ska utvisas, enligt Alternativ för Sverige, är allt från utländska tiggare till folk med svenskt medborgarskap som "vägrat lära sig svenska". Nyligen satte en av deras riksdagskandidater upp klistermärken föreställande den antisemitiska karikatyren kroknäsa.

Annons

Annons

Osmakligt, obehagligt, rasistiskt. Men hade det varit rätt att neka dem tillstånd att stå på till exempel Bondtorget?

Nej. Rätten att framföra budskap gäller även dem. Yttrandefriheten gäller till och med för nazister och jihadister. Men nu görs försök att hindra Alternativ för Sverige i huvudstaden. Stockholms stad sa först ja till att låta dem hålla ett event på Kungsträdgården. Kommunen hänvisade till att platsen är offentlig och att möjligheten att stänga arrangörer ute därför är "ytterst begränsade". Vi känner igen argumentationen från nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationer: polisen får inte, och bör inte, vara politiska smakdomare. Av säkerhetsskäl kan man säga nej till ansökningar, inte av politiska skäl.

Men nu vill alltså Stockholms kommun säga nej till "organisationer som inte stödjer den demokratiska rättsstaten, inte ställer upp bakom de mänskliga rättigheterna och inte stödjer jämställdhet mellan kvinnor och män”. Det man kallade "offentlig plats" framställs plötsligt som kommunens "lokaler eller anläggningar". Att inte hyra ut är en sak, men argumentationen är märklig.

Kommunen och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) motiverar beslutet med att det finns en risk för att Alternativ för Sverige ska ägna sig åt hets mot folkgrupp. En av deras talare polisanmäldes nämligen nyligen i Malmö.

Annons

Annons

En anmälan är inte detsamma som fällande dom, och det är en svajig princip att hindra manifestationer i "förebyggande syfte". Polis ska ingripa när och om brott sker. Annars får vi en bakvänd rättsordning.

Dessutom undrar man hur välgenomtänkt formuleringen "inte stödjer jämställdhet mellan kvinnor och män" är, och utifrån vems perspektiv. Anser den rödgrönrosa majoriteten i huvudstaden att ens Kristdemokraterna lyckas nå upp till jämställdhetskravet? Skulle särskilt många religiösa församlingar göra det?

Dessa ogenomtänkta motiveringar tyder på ett bristande demokratiskt sinne. Och på vilket sätt motverkar det rasism? Kasselstrand & Co tackar för uppmärksamheten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan