Annons

Annons

Annons

Skatteverket varnar: Hundratusentals privata personuppgifter läckta på Telenors hemsida

Skatteverket går nu ut med en varning efter att personers privata uppgifter läckt via bank-id när en underleverantör till Telenor har skaffat sig information via telekombolagets hemsida, skriver Aftonbladet.

Text

Arkivfoto: TT

Annons

Enligt Aftonbladet är det mellan 120 000 och 140 000 personer som är drabbade.

De som varit inne på Telenors hemsida har blivit ombedda att logga in på Skatteverket med sin e-legitimation och på så vis har en underleverantör till Telenor skaffat sig tillgång till personuppgifter. Ändamålet var att "förenkla sitt ärende" hos dem.

Annons

Annons

Såhär skriver Skatteverket i sitt varningsmejl:

”Vad du inte fick veta var att Telenors underleverantör Identitrade AB, via sin tjänst Identiway, i och med det skaffade sig tillgång till information om dig som finns på Skatteverkets Mina sidor. Det vill säga var du bor, vilken inkomst du haft under året med mera”.

Skatteverket ser allvarligt på det som har inträffat och skriver vidare i mejlet: ”Den tekniska möjligheten att dela information på det sättet finns visserligen, men det är inte tillåtet att använda den.”

Enligt TT ska händelsen ha anmälts till Post- och telestyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Till Aftonbladet säger Telenors kommunikationschef Aron Samuelsson detta:

– Det vi tycker är viktigt att belysa är att vi har gjort oss skyldiga till ett misstag. Det handlar om samtycke, men tyvärr har fler uppgifter än uppgifterna som gäller under samtycket hämtats. Det är inte alla uppgifter, men det är uppgifter som namn och adress. Inte inkomst. Tyvärr har Skatteverket gått ut med information som inte är fullständig, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan