Annons

Annons

Annons

Håkan Nesser förekommer i "Paradisläckan – nekar: ”Pengarna är ju skattade och klara”

Succéförfattaren Håkan Nesser misstänks ha tagit emot nära 15 miljoner kronor från Maltaregistrerade bolag, men inte skattat för det. Han förekommer i den så kallade "Paradisläckan", skriver Expressen.

Text

Arkivfoto: Karl Melander / TT

Annons

Den 68-årige deckarförfattaren själv nekar till anklagelserna.

"Det är det som är konstigt. Pengarna på Malta är ju skattade och klara. Det är som att ha ett bankkonto någonstans och så flyttar man tillbaka det till Sverige, och då ska man ta med sig pengar och skatta en gång till. Alltså skattelagstiftningen är så... jag kan inte det där", säger Håkan Nesser till Expressen.

Annons

Nesser hävdar att han skattat för pengarna i England, där han bodde under en tid. När han flyttade hem till Sverige avvecklade han bolagen på Malta, och plockade ut de nära 15 miljonerna – pengar som SVT:s Uppdrag granskning menar att han inte skattat för.

Annons

Skatteverket förklarar hur skattelagen fungerar, gällande inkomster från utlandet:

"Är man bosatt i Sverige är man skattskyldig för alla inkomster, oavsett om de kommer från utlandet eller Sverige. Då ska man också deklarera dem i Sverige. Har man betalat skatt i annat land kan man möjligen få avräkning för den skatten", säger Tomas Algotsson, enhetschef på Skatteverket, till SVT.

I "Paradisläckan" avslöjade SVT:s Uppdrag granskning hur förmögna personer placerat kapital i utländska skatteparadis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan