Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Lyssna på varningar för valfeber i rusande ekonomi

Text: 

Finanspolitiska rådet är ett "åsiktsverk" värt att lyssna på

Professor Harry Flam är ordförande i Finanspolitiska rådet

Allianspartierna gick en gång till val på att de var emot "åsiktsverk", myndigheter som ägnade sig åt opinionsbildning snarare än att genomföra riksdag och regerings beslut.

Men alliansregeringen inrättade ändå Finanspolitiska rådet, en myndighet med huvuduppgift att ha åsikter om regeringens ekonomiska politik. Därefter kommer rådet varje år med synpunkter, ofta kritiska till regeringens politik. Det finns således skäl att ifrågasätta om staten ska ha ett eget "åsiktsverk" för ekonomisk politik. Men inte desto mindre är rapporterna angelägna och läsvärda.

Annons

Ännu bättre vore om regering och oppositionspartier tog till sig mer av rekommendationer och kritik. Risken är dock att de slickar i sig beröm och avfärdar kritik.

Annons

Ännu bättre vore om regering och oppositionspartier tog till sig mer av rekommendationer och kritik.

I år får regeringen kritik för att föra en lättsinnig ekonomisk politik. Det kan vara trist att höra när statsfinanserna ser bra ut, ekonomin tickar på och det dessutom är valår. Men förr eller senare vänder det. Sverige driver en penning- och finanspolitik som om vi vore på botten av konjunkturcykeln.

Regeringen borde i stället strama åt. Dels för att minska risken för överhettning, men också för att inte spela ut de kort man vill använda sig av när konjunkturen vänder.

Kanske särskilt så länge Riksbanken fortsätter med sin extrema lågräntepolitik, vilket ger en svag krona. Dåligt för svenskar utomlands, men bör locka fler turister och gynna exporten. Det vill säga ytterligare öka risken för överhettning. Det gör sammantaget Sverige dåligt rustat för en konjunkturnedgång.

Det gör sammantaget Sverige dåligt rustat för en konjunkturnedgång.

Vid en lågkonjunktur kommer de problem väljarna nu oroar sig över att förvärras. Läget på arbetsmarknaden är särskilt illa. Finanspolitiska rådet konstaterar att den svenska arbetsmarknadspolitiken, med subventionerade, tillfälliga anställningar, inte räcker för att utrikes födda ska få en riktig förankring på arbetsmarknaden. Dessa ”låtsasjobb” är egentligen bidrag i förtäckt form.

Annons

Rådet vill utvärdera kunskapslyftet och öppna för så kallade enkla jobb. Men, väl att märka för de borgerliga partierna, rådet skriver inget om lagstiftning utan framhåller att det är arbetsmarknadens parter som ska öppna för reguljära enkla jobb.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan