Kan det gå bättre för svenska S än för systerpartier?

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad var Socialdemokraternas huvudtalare på 1 maj i Västerås. Foto: Ingegerd Backlund
Västerås kommunledning fick beröm när partisekreteraren Lena Rådström Baastad förstamajtalade. Det hör till att ta upp något positivt om platsen där talet hålls. Men utöver allmänt beröm för bostadsbyggande, satsningar på välfärd och att företag kommer hit lyfte Baastad fram den blocköverskridande (S+MP+C+KD) majoriteten i stadshuset.
Den inriktningen var tydlig också i talet. Valet i höst sades stå mellan Socialdemokraterna på ena sidan, medan den andra sidan utgjordes av M och SD. Ingen kritik av C, L eller KD. Baastad menade att M och SD ville införa marknadshyror, ha lägre ingångslöner och försämra anställningsskyddet.
Annons
Annons
Men hallå där! Centern och Liberalerna har varit väl så pådrivande som Moderaterna för att sänka ingångslöner, försvaga anställningsskyddet eller ha mer av marknad när hyror sätts. Dessutom ligger Socialdemokraterna närmare M än de andra borgerliga partierna när det gäller invandring och flyktingar.
Här verkar kartan om att regera med C och L gå före verkligheten att åsiktsskillnaderna till de partierna är väl så stora som till Moderaterna. Det lär bli ett dilemma för Socialdemokraterna efter valet.
Här verkar kartan om att regera med C och L gå före verkligheten att åsiktsskillnaderna till de partierna är väl så stora som till Moderaterna.
Socialdemokraterna gjorde 1 maj ett utspel om höjda pensioner. Några dagar tidigare hade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fått sparken och kraven på besparingar i en utredning om LSS, lagen om stöd till funktionshindrade, tagits bort.
Socialdemokraterna har också bytt fot om mobiltelefoner. Nu ska de förbjudas på lektioner i grundskolan.
Det ska bli fler poliser. Invandrings- och integrationspolitiken har blivit tuffare, nu är det ordning och reda som gäller.
Socialdemokraterna vill städa undan frågor där de har fått kritik, antingen för slapphet (invandring, brott och skola) eller för snålhet (sjukförsäkringar, pensioner och LSS). I stället ska S-satsningar på välfärd och pensionärer ställas mot Moderata förslag om skattesänkningar.
Annons
Socialdemokraterna vill städa undan frågor där de har fått kritik, antingen för slapphet (invandring, brott och skola) eller för snålhet (sjukförsäkringar, pensioner och LSS). I stället ska S-satsningar på välfärd och pensionärer ställas mot Moderata förslag om skattesänkningar.
Annons
Det är en satsning på vad som fungerade i "fornstora dar", välfärd mot lägre skatter. Det är nog heller ingen slump att det nyligen har kommit nya böcker om Tage Erlander och Gunnar Sträng, de som personifierar framgångarna under 1950- och 60-talen.
Det var tider det för Socialdemokraterna. Då var det även fler i förstamajtågen, nu var det bara 2-300 som demonstrerade.
Men kommer det att gå? Socialdemokraterna har i flera andra länder, som Nederländerna, Frankrike, Grekland och Tyskland hamnat runt eller under 20 procent av väljarna. Labourpartiet i Storbritannien ligger bättre till, men har gått kraftigt åt vänster. Det är snarare Vänsterpartiet som låter som Labourledaren Jeremy Corbyn med att "Politiken ska gynna de många – inte eliten".
Socialdemokraterna har i flera länder förlorat väljare till högerpopulistiska invandringskritiska partier. Nu har S skärpt politiken om invandring och integration, Det kan nog inte heller bli en rödgrön majoritet om inte Socialdemokraterna kan vinna tillbaka en del väljare från SD.
Annons
Danska S har ställt sig bakom en mycket restriktiv invandringspolitik, och har med runt 27 procent i opinionsmätningar klarat sig bättre än många systerpartier. Svenska S brukade förr vara klart större än det danska systerpartiet, men så är det inte längre. Så även om Socialdemokraterna inte fullt ut vill omfamna de hårda danska tagen kanske de ändå sneglar på vad som händer i Danmark.