Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Missbruka inte pekpinnen, Moderaterna

Vill drogtesta vårdpersonal

Text: 

Anställdas integritet ska också respekteras. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX /TT

Annons

I dag röstar regionfullmäktige om Moderaternas förslag att drogtesta vårdpersonal. Drogtester syftar till att nå målet om "en helt drogfri arbetsplats", som moderata företrädare nyligen skrev i VLT (15/4).

I motionen föreslår Stephanie Bruksgård (M) att Region Västmanland ska testa nyanställda och införa slumpmässiga tester av alla anställda.

Vid första anblick kan det te sig som ett vettigt förslag. Vem vill som vårdpatient lämnas i händerna på en drogpåverkad? Moderaterna påpekar också att det har upptäckts att narkotikaklassat läkemedel försvunnit på Västerås sjukhus. Och visst finns det landsting som redan infört drogtester av det här slaget. Men: förslaget behöver vägas mot de anställdas integritet.

Annons

Annons

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tidigare uttryckt att det kan finnas skäl att drogtesta om det finns misstanke om missbruk, men att generella slumpvisa drogtester på all hälso- och sjukvårdpersonal inte skulle vara "önskvärt". Det är en rimlig hållning. Att använda droger är varken lagligt eller lämpligt, och i de fall där anställda missköter sig ska arbetsgivaren givetvis sätta ner foten. Men att drogtesta vitt och brett?

Det har på senare år varit populärt att införa "tobaksfritt" i kommuner och landsting, med argument om allt från ökad folkhälsa till att offentliganställda ska vara förebilder för barn och ungdomar.

Men handen på hjärtat - vad gör det om folk snusar utan att det stör någon annan? Och ska chefen jaga personal som på lunchrasten tar upp sitt gula Blend-paket?

För några år sedan tillsattes en utredning för att bland annat ta reda på om landets äldreboenden skulle få servera vin till maten. IOGT-NTO såg då genast en fara och varnade för att det skulle serveras alkoholhaltig dryck, som om de äldre vore omyndiga barn.

Annons

Folkhälsa, nykterhet och drogfrihet i all ära, men det finns en ständig risk för att det går för långt med pekpinnarna.

Annons

Därmed inte sagt att det kan finnas yrken och situationer där tester av olika slag kan vara bra eller redan finns. Drogtester finns inom lokaltrafiken, och chaufförer kontrolleras också för nykterhet innan arbetspassen. Alkotester tillämpas även inom ambulansverksamheten. Alldeles gratis är testandet dock inte. I regionstyrelsens svar till Moderaternas motion står det att "Kostnaden för att införa slumpvisa stickprov ligger på mellan 1100 - 5000 kronor/person". Prislappen behöver ställas mot andra utgifter inom vården.

Men framför allt är det här en fråga om anställdas integritet. Majoriteten gör rätt i att rösta nej till Moderaternas förslag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan