Annons

Annons

Annons

VIK Hockey kvalserien 2018

Galna scenerna när VIK blev klart för allsvenskan – firade med tusentals fans i ABB Arena

En poäng skulle räcka för avancemang – och en poäng blev det.

Aldrig har väl en förlust spelat så liten roll när Fredrik Johansson ledde sitt VIK hela vägen till hockeyallsvenskan.

Och jublet visste inga gränser.

Text

Foto: KGZ Fougstedt

Annons

VIK klara för allsvenskan Foto: KGZ Fougstedt

Med sina två mål under ordinarie tid blev VIK-kaptenen Fredrik Johansson den stora hjälten för VIK – trots att det sedan blev förlust i straffläggningen. Foto: K-G Zahedi Fougstedt

Förväntningarna från hemmasupportrarna var enorma inför matchen – men VIK fick en blytung start. Backen Jimmie Jansson åkte ut för en boardning efter 21 sekunder och Trojaspelarna var snabba med att utnyttja sitt numerära överläge. Jonathan Johnsson frispelade Nikolai Meyer som lade in pucken i öppen kasse.

Annons

VIK fick kort därefter ett powerplay som man inte lyckades utnyttja.

Första perioden var jämn med chanser åt båda håll.

Annons

Stark inledning på den andra perioden av VIK som radade upp bra målchanser. Allra bäst läge hade Jesper Cederberg. Fri med Trojakeepern Johan Nielsen försökte han sig på ett konstmål med att dra klubban mellan sina egna ben och sedan sprätta upp pucken men centern fick inte till den varianten.

I mitten på perioden fick Petter Mattsson ett friläge i slottet men skottet rakt i Nielsens plock.

Med tanke på VIK:s stora spelövertag kom Trojas 2–0-mål ganska ologiskt. Conny Strömberg drog på sig en tvåminutare och då satte Nikolai Meyer dit sin andra puck för kvällen efter 11.49.

Ett powerplay tog hemmalaget in i matchen igen och det var kaptenen Fredrik Johansson som visade vägen. Johansson gick stenhårt på kassen och forcerade in pucken efter att Fredrik Hetta slängt in den.

Glädjen var påtaglig i ABB Arena Nord efter slutsignalen.

Bild: Carl Juborg

Fem minuter in på tredje perioden var Nikolai Meyer ruskigt nära att hänga in sitt tredje mål för kvällen men Conny Strömberg offrade sig hänsynslöst och räddade upp situationen tillsammans med målvakten Marcus Dahlbom.

14.21 in i den tredje perioden fick VIK in pucken i mål igen och publiken jublade över vad man trodde var kvitteringen. Men för andra gången under kvällen dömdes ett VIK-mål bort av domaren som ansåg att Johan Skiöld varit på Nielsen.

Annons

Men till slut, med knappt två minuter kvar av perioden kom det efterlängtade 2–2-målet som innebar förlängning, när Fredrik Johansson än en gång var sist på pucken och petade in den i kassen efter en rörig situation framför Trojamålet.

Annons

Redan innan förlängningen var VIK:s avancemang till hockeyallsvenskan klart och det firades vilt både på läktaren i på isen eftersom bara en poäng krävdes. Under förlängningen skanderade sedan publiken "Vi är tillbaka" och VIK hyllades med stående ovationer.

Efter en mållös förlängning väntade straffläggning. Väl där blev det ytterligare ett mål för en säker Fredrik Johansson men trots allt VIK-förlust efter att gästernas Sebastian Benker gjort två. Då, trots strafförlusten, fick VIK fira ordentligt med fansen ute på isen. Tiden i division 1 är över och VIK är tillbaka i allsvenskan till nästa säsong.

En segerrusig Fredrik Johansson intervjuades på isen av VLT:s Kevin Johansson.

Bild: Carl Juborg

Matchfakta:

VIK Hockey–Troja/Ljungby 2-3 efter straffar (0–1, 1–1, 1–0, 0–0)

Första perioden: 0–1 (1.15) Nikolai Meyer (Jonathan Johnsson).

Andra perioden: 0–2 (11.49) Nikolai Meyer (Sebastian Benker), 1–2 (14.37) Fredrik Johansson (Fredrik Hetta).

Tredje perioden: 2–2 (18.02) Fredrik Johansson (Fredrik Hetta).

Avgörande straff: 2–3 Sebastian Benker.

Skott: Skott: 42–31 (10–10, 18–9, 10–10, 4–1, 0–1)

Utvisningar: VIK: 3x2, Troja: 4x2

Publik: 4 505.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan