Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Alliansen vill montera ned sossestaten

Text: 

Arbetsförmedlingen blir viktig valfråga

Alliansen menar att privata företag är bättre än Arbetsförmedlingen på att hitta jobb åt arbetslösa. Foto: Emma-Sofia Olsson/TT

Alliansen vill, som framgick av en gemensam artikel på DN Debatt, lägga ned Arbetsförmedlingen. Privata företag ska få huvudansvaret för att finna nya arbeten åt arbetslösa. En mindre statlig myndighet än dagens Arbetsförmedlingen ska betala företagen efter hur väl de lyckas, där jobb åt svårplacerade arbetslösa ska ge bättre betalt.

Det är ingen ny åsikt. Så här har allianspartierna tyckt ett tag, dock inte när de själva regerade. Men nu ska det som en gång var ett av Socialdemokratins flaggskepp monteras ned genom privatisering.

Annons

Annons

Så här har allianspartierna tyckt ett tag, dock inte när de själva regerade. Men nu ska det som en gång var ett av Socialdemokratins flaggskepp monteras ned genom privatisering.

För Arbetsförmedlingens föregångare byggdes upp av socialdemokrater och anställde mest socialdemokrater, gärna med facklig bakgrund. Den fungerade obyråkratiskt, förmedlarna hade stora friheter att vara flexibla för att hitta arbeten. Socialdemokraterna hade full kontroll genom sitt långa regeringsinnehav och genom att de flesta som arbetade där var socialdemokrater.

Sedan länge har dock Arbetsförmedlingen haft stora problem, dåliga kontakter med företagare och svårt att förmedla tillräckligt många jobb. Det har blivit en koloss på lerfötter med 16000 anställda 2016. Alliansen vill renodla uppgifterna till kontroll och uppföljning, men även till fortsatt ansvar för arbetsträning för individer som står långt från arbetsmarknaden. Personer med funktionsnedsättning påverkas inte av reformen.

Även Socialdemokraterna har varit missnöjda med hur Arbetsförmedlingen fungerar. Men det är svårt att tro att de skulle acceptera en privatisering av stora delar av Arbetsförmedlingen. Allianspartierna är mindre försiktiga än när de senast regerade.

Annons

Nu är det systemskifte som gäller. Men det kan bli lättare sagt än gjort.

Annons

Nu är det systemskifte som gäller. Men det kan bli lättare sagt än gjort. Det gäller att få en ordnad övergång och att hålla privata lycksökare borta. Men här som på andra ställen skulle privata utförare kunna vara smidigare och mer kundorienterade än offentlig drift.

Här finns en viktig valfråga där det skulle bli kraftiga förändringar med ett regeringsskifte.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan