Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Folktandvården i Arboga prioriterar bort resurssvaga

Resurssvaga personer som av kostnadsskäl avstår regelbundna kontroller får numera kalla handen av Folktandvården i Arboga. Bilden är från annan ort.

Bild: Mats Olsson

Annons

Studier visar att upp till 20 procent av den vuxna befolkningen avstår tandvård. Oftast rör det sig om utlandsfödda, arbetslösa, sjukskrivna, ensamstående och andra resurssvaga grupper. När jag själv nyligen kontaktade Folktandvården i Arboga fick jag besked att jag inte kunde boka någon tid. Är man inte inbokad på regelbundna kontroller, erbjuds man enbart akuttider. Man hänvisades istället vidare till den privata marknaden. Orsaken till detta agerande påstods vara resursbrist.

Annons

Annons

Det resulterar i att resurssvaga personer som av kostnadsskäl avstår regelbundna kontroller, numera får kalla handen av Folktandvården i Arboga.

Rent affärsmässigt är det bra att prioritera bort resurssvaga grupper. Intäkterna ökar och de obetalda fakturorna minskar. Men är det en rimlig prioritering av landstinget att utestänga resurssvaga vuxna från tandvård som inte betraktas som akut? Jag tycker inte det. Fortsätter landstinget med denna prioritering har folktandvården spelat ut sin roll. Då kan man även privatisera de sista spillrorna som finns kvar av Folktandvården.

Nu kommer ansvariga inom Folktandvården svara att de inte alls prioriterar bort resurssvaga. Men det är ändå detta som blir kontentan av att de som inte har råd med regelbundna undersökningar, inte kan räkna med någon övrig tandvård förutom den mest akuta vården.

Magnus, Arboga

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy