Vad associerar du ordet "brukare" med? Missbrukare, eller "utnyttjare"? Eller ser du det bara ett neutralt ord, i brist på bättre, i den kommunala byråkratin?
En äldre dam som ringde häromdagen berättade att hon kände sig förnedrad av ordet. Hon är inte den första som hört av sig om "brukare", och hon lär inte vara den sista.
Ordet har förstås inte börjat användas för att illasinnade kommunbyråkrater har velat såra människor. Men kanske är det just ordets byråkratiska laddning som kan irritera. Det är ett opersonligt och oprecist begrepp för att beskriva "en nyttjare".
Det finns gott om förslag på ord som man i stället skulle kunna tänkas använda; boende, omsorgstagare, den äldre, gästen, patienten, enskild, hyresgästen, kunden (även om "kund" också har väckt kritik, Vänsterpartiet i Västerås lade i fjol en motion om att kommunen borde sluta använda det).
Annons
Annons
Bengt-Åke Nilsson, Liberalerna i Västerås, föreslog för flera år sedan att "brukare" ska sluta användas för den som använder äldreomsorg. Lennart Jansson har tidigare skrivit att dåvarande Västeråspartiet redan 2003 föreslog att ordet skulle strykas från den kommunala vokabulären.
På sina håll har ordet ändå hängt kvar. Nyligen beslöt även Vård- och omsorgsnämnden i Sala att man kommer ersätta ordet med "mer lämpliga termer". Däremot vill man behålla det som samlingsbegrepp för folk som får, eller kan få, hjälp från socialtjänsten. En studiecirkel inom SPF Seniorerna, som engagerat sig mot "brukare", välkomnade förstås nämndens besked.
Fler kommuner lär ta fram suddgummit.
Men det är inte alltid lätt med ord. Begrepp tolkas subjektivt, medan en socialist kanske får dåliga vibbar av "kund" finns det gott om andra som inte får det. Med tiden kan ord få en förändrad betydelse, och det är inte alltid lätt att ersätta uttryck. Att alltid gå ordkritiker till mötes är därför inte heller rätt.
Annons
Förutom att flera läsare har hört av sig med kritik mot "brukare", hör även många av sig om att vi inte borde använda oss av prefixet "heder" i ord som hederskultur och hedersmord. Jag förstår tanken, "heder" är något fint och bra. Så varför säger vi inte skamkultur i stället?
Annons
I det här fallet används "heder" för att beskriva hur förövarna och tillämparna av hederskulturen ser det. Det är också ett internationellt etablerat begrepp, "honour culture" och "honour killing" som det heter på engelska. Att då försöka med en "svensk" lokal variant av begreppen är knepigt.
Ordet "brukare" är däremot svårare att hitta starka argument för att behålla. Då är det i sin ordning att lyssna, stryka, ersätta.