Numera är det en självklarhet för många kommuner att vara aktiva i sociala medier. Att delta i forum där invånarna befinner sig ger en möjlighet att både informera och svara på medborgarnas frågor.
Utmärkt, med andra ord.
Om man sköter det väl, vill säga.
Robert Österlind, ansvarig för sociala medier på Sala kommun, har trampat i klaveret efter en diskussion på kommunens Facebooksida. Det hela började med att kommunen skrev ett inlägg med texten: ”Vi blir bara fler och fler invånare i Sala kommun! Under 2017 så ökade Salas folkmängd med 278 personer och uppgick vid årsskiftet till 22 631 personer.”
Annons
Annons
En person, medlem i det nystartade partiet Medborgerlig samling, ställde då i kommentarsfältet frågan ”Mestadels invandrare, eller är det Västeråsfolk?”, och hävdade att ”den ena kostar pengar, det andra ger skatteintäkter”.
”Invandrare” ett trubbigt ord i sammanhanget. Det finns många olika typer av migration och man kan knappast kalla arbetskraftsinvandrare en ekonomisk ”kostnad”. Man anar att det här också syftas på nyanlända och inte på exempelvis mig och samtliga ”invandrare” i meningen personer med utländsk bakgrund. Det hade också gett en annan ton att skriva "invandring", som fenomen och politiskt ämne, i stället för "invandrare".
Men oavsett det: Sala kommuns uppgift är att svara så neutralt och sakligt som möjligt. I stället svarar sociala medier-ansvarige att ”invandringsfientliga kommentarer” inte tillåts och att ”agitatorer i Medborgerlig samling” kommer att blockeras.
Oproffsigt och ett bra exempel på hur man inte ska göra som kommuntjänsteman.
Sala kommun har beklagat det och bett om ursäkt (samt betonat att de inte accepterar hot och trakasserier mot medarbetare), vilket är bra. Det är en sak att rensa bort direkta påhopp och brottsliga kommentarer, en annan att kommunens ansvariga läxar upp invånare.
Annons