Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Vården får inte mer pengar för att korta kötiderna

Innan årsskiftet fanns det 918 Västmanlänningar som väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på operation eller annan åtgärd, det är en anledning till att allianspartierna i regionfullmäktige vill skärpa kraven och avsätta pengar till de verksamheter som klarar det. Motionen röstades dock ner.

Text: 

Region Västmanland behöver korta köerna till vården, men partierna i regionfullmäktige har olika förslag på lösningar för att klara det.

Bild: TT

Annons

Centerpartiets Birgitta Andersson har tillsammans med företrädare för Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna lämnat en motion där de vill skärpa reglerna för vårdgarantin inom Region Västmanland. De vill också avsätta 15 miljoner kronor i ett stimulanspaket till de verksamheter som klagar kraven.

Birgitta Andersson sade från talarstolen att vid årsskiftet fanns det 3 397 Västmanlänningar som väntade på vård, 918 av dem hade väntat längre än vårdgarantins 90 dagar på en operation eller annat åtgärd.

Annons

Annons

Alliansen menar att när vårdgarantin används som förväntad väntetid mer än det tak som det är tänkt så motverkas syftet och de anser att tiderna måste kortas.

De vill därför även skärpa reglerna för tiderna inom vårdgarantin till 40 dagar för ett första besök i specialistvården och 60 dagar för en operation eller annan åtgärd. I dag är tiderna för vårdgarantin 90 dagar till båda vårdformerna. De vill också att verksamheter som klarar vårdgarantin och kortar vårdkedjan får ta del av de 15 miljoner som de vill anslå.

Majoriteten ansåg visserligen att Region Västmanland behöver korta kötiderna till vården, men att det finns en risk att det kan leda till felaktiga prioriteringar om de verksamheter som lyckas bäst får en bonus. Kenneth Östberg, (S), menade också att det blir fel mot de som inte helt kan styra över verksamheten utan är beroende av andra. En lösning för att korta köerna menar han är att hitta arbetsmetoder som frigör tid för personalen, till exempel digitala lösningar.

Motionen röstades ner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan