Ska SD avgöra säkerhetspolitiken?

SD kan få nyckeln om Nato och kärnvapenförbud Foto: Vilhelm Stokstad / TT
Socialdemokraterna har det inte lätt om försvars- och säkerhetspolitik. Trots att väljarstödet har krympt förblir partiet splittrat. Försvaret ska stärkas, men det är svårt att få fram tillräckligt med pengar. Det ska samarbetas nära med USA och Nato, men det är omstritt och medlemskap är ännu uteslutet för S. Sverige har i FN röstat för ett förbud mot kärnvapen, men regeringen tvekar om att skriva på då risken är att ett ja skulle försvåra samarbetet och stödet i kris från Nato och USA.
När Nej till Nato hade möte i Västerås med förre försvarsministern och talmannen Thage G Peterson (S) och diplomaten och förre statssekreteraren Sven Hirdman rådde det ingen tvekan om inställningen. Nej till Natomedlemskap, skepsis inför ett nära Natosamarbete och namninsamling för att uppmana regeringen att skriva på förbudet mot kärnvapen.
Annons
Annons
Skiljelinjen handlar om synen på Ryssland. Medan Natomotståndarna inte tror att Ryssland utgör ett militärt hot Sverige menar anhängarna att risken för konflikt och nya ryska framstötar efter Krim, Ukraina och Moldavien har ökat. Natomedlemskap ses, och för det finns goda argument, som en försäkring mot rysk aggression.
En omläggning av svensk säkerhetspolitik, som har legat fast sedan början på 1800-talet, borde dock ske med bred majoritet. Stor hänsyn borde även tas till Finland, med en lång gräns till Ryssland och där frågan om Natomedlemskap också diskuteras. En önskedröm vore att frågan kunde diskuteras samtidigt och gemensamt i de båda länderna, men så ser det inte ut att bli.
I stället har frågan om Nato blivit en blockfråga. Samtliga borgerliga partier är för Natomedlemskap.
Att säkerhetspolitiken blivit en konfliktfråga mellan blocken kan ge Sverigedemokraterna en nyckelroll. De borgerliga partierna säger nej till skriva på om kärnvapenförbud, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ja, medan Socialdemokraterna tvekar och regeringen har tillsatt en utredning. SD har inte bestämt sig. Så om regeringen följer MP och Natomotståndarna och lägger ett förslag avgörs frågan av SD.
Natoanhängare har börjat tala om att det brådskar med medlemskap och att beslutet skulle kunna fattas utan att Socialdemokraterna är med. SD är i dag mot Natomedlemskap, men partiet har bytt åsikt i andra frågor. Byter SD linje skulle det efter valet sannolikt finnas majoritet för Natomedlemskap i riksdagen. Samtidigt varnas från flera håll för att SD kan vara opålitligt genom kontakter med Ryssland och med ryssvänliga högerpopulister i andra länder.
Annons
Annons
Säkerhetspolitiken är för viktig för att lämna nycklarna till SD. Regeringen bör avstå från driva att kärnvapenförbud, och de borgerliga avstå från att ansöka om Natomedlemskap så länge Socialdemokraterna inte har tänkt om.
Läs mer:
Debatt: Ulf Hedman: Putin är despotisk, men inte dum
Debatt: MUF: Natobas behövs i Blekinge eller på Gotland
Debatt: Sven Hirdman: Krigshysterin om Ryssland är farlig och obegriplig