Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Här är hushållen som mest skuldsatta i länet

Svenskarna får allt högre skulder. I Västmanlands län är det hushållen i Västerås som är mest skuldsatta och där skulderna ökat mest de senaste åren. Fagersta och Skinnskattebergs kommuner däremot hamnar långt ner på listan.

Text: 

Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Medelskuldkvoten har stigit i 246 av landets kommuner sedan 2010, visar en ny rapport från Riksbanken.

– De svenska hushållens skulder fortsätter att stiga mer än inkomsterna och andelen hushåll med höga skulder ökar. Vi ser att ökningen gäller för alla inkomst- och åldersgrupper, säger Peter van Santen som är ekonom på avdelningen för finansiell stabilitet på Riksbanken samt en av rapportförfattarna, till Nyhetsbyrån Siren.

Annons

Annons

Bolån, kreditkortslån och konsumtionskrediter räknas in när man mäter hushållens skuldsättning, men inte studielån. Den genomsnittliga skuldkvoten i landet låg på 338 procent i september 2017. På kommunnivå finns stora skillnader.

– Skuldsättningen är ojämnt fördelad geografiskt. Storstadsregionerna sticker ut och har betydligt högre skuldkvoter än andra delar av landet, säger Peter van Santen.

Statistiken baseras på kreditinformation om samtliga låntagare som Riksbanken samlat in från de åtta största bankerna i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan