Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Högre amorteringskrav är ett nytt plåster

Text: 

Riksbankens låga ränta förblir huvudproblemet

Riksbanken, inte politiker, bestämmer räntan. Bilden visar riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Finansinspektionen vill skärpa amorteringskraven, men det vore synd att säga att kravet har fått "vågen". I grunden är det bra att människor betalar av lån med sikte på att bli skuldfria.

Men med dagens upptrissade bostadspriser i främst större städer blir dock skuldfrihet eller ens framtida låga skulder en illusion. Och det finns redan krav på amortering om lånet är högre än 70 procent av bostadens marknadsvärde.

Det lyfts fram gott om skäl att avstå från de här nya kraven. Alla är inte lika bra, och någon gång är de motstridande.

Annons

Olyckskorparna varnar för att marknaden redan är på väg att kylas av, och då kan nya krav leda till en krasch. Partierna kan vara ovilliga att försämra för någon grupp ett valår. De som främst skulle drabbas är de som behöver ta stora lån för att komma in på bostadsmarknaden. Andra menar att förslagen bara påverkar på marginalen, och då är det lika bra att avstå.

Annons

Finansinspektionen menar dock att en avkyld marknad skulle göra det lite lättare att köpa sin första bostad genom att priset inte skulle vara riktigt lika högt.

Alternativet till högre amorteringskrav sägs ofta vara lägre ränteavdrag. Men de skulle också främst drabba personer med stora lån. Och de med stora lån är ofta de som sist har kommit med i bostadsmarknadens "kedjebrev". De som har ägt en bostad ett tag kan ha råd med en större insats för att köpa en ny och större.

De främsta orsakerna till att de höga bostadspriserna är den låga räntan och att det tidigare byggdes för lite.

Alliansregeringen hällde dessutom bensin på brasan genom att sätta ett lågt tak på fastighetsskatten.

När det allmänt är goda tider, där lönerna ökar snabbare än priserna och räntan är låg är det inte konstigt om många tycker sig ha råd att ta stora lån för bostäder.

Men politikerna vill inte genomföra mer långtgående skatteförändringar och avregleringar. Och räntan bestämmer Riksbanken, inte politikerna.

Partierna går som katten kring het gröt. Det borde de sluta med, låt oss hoppas att det kan gå lättare efter valet.

Annons

Läs mer: Insändare: Dyra bostäder sätter stopp för oss unga

Debatt: Hyresgästföreningen: Skatterna missgynnar hyresrätten

Ledare: Konstig signal att få betalt för att låna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan