
Det räcker inte att bygga nya dyra bostäder
Bild: ANDERS WIKLUND / TT
På nyhetsplats har vi kunnat läsa om att standarden på Mimers lägenheter är för låg. En hantverkare har slagit larm. Och visst har bostadsföretag ett ansvar för att lägenheter inte förfaller.
För inte så länge sedan var det dock annat ljud i skällan. Då protesterade hyresgäster för att hyrorna skulle höjas kraftigt efter renovering. De ville ha en enklare standard och behålla lägre hyror.
Annons
Annons
Liberalerna menar att Mimer inte bör renovera mer än absolut nödvändigt. Skälet är att nya bostäder blir så dyra att många med lägre inkomster inte har råd att bo i dem och att det därför gäller att undvika stora hyreshöjningar i äldre lägenheter.
Mycket har gått i baklås i bostadspolitiken. VLT:s krönikör Karl Beijbom har pekat på att byggkostnaderna har ökat från 15 000 kronor per kvadratmeter 1998 till 42 000 kronor per kvadratmeter 2015. Långt över den allmänna inflationen.
Befolkningsökningen beror nästan enbart på invandring, och få av dem har de första åren i Sverige råd att efterfråga dyra nybyggda bostäder. Bostadsbidrag kan vara ett sätt att göra det möjligt för människor med låg lön eller utan arbete att bo i nya lägenheter, men då blir det mindre lönsamt för dem att ta ett jobb eller höja sin lön.
Låg fastighetsskatt och jämfört med andra länder hög reavinstskatt vid försäljning gör att färre med pengar vill flytta till nya hyresrätter. De bor hellre kvar, eller köper möjligen en ny bostadsrätt. Det, liksom de reglerade hyrorna, hindrar flyttkedjor där hus och äldre lägenheter blir lediga.
Mimer har lyft fram att lägenheter kan byggas billigare. Det vore också märkligt om det inte skulle gå att pressa byggkostnaderna. Men det är utopiskt att tro att nybyggda lägenheter ska kunna bli billigare än äldre. Förr kunde hög inflation se till att den verkliga hyran minskade efter ett tag.
Annons
Men den vägen är stängd. Stora subventioner har visat sig vara en återvändsgränd. Då återstår bara att se över skatter, byggkrav och hur hyror sätts. Något har gjorts, men politikerna behöver ändra mer. För i dag finns flera olyckliga låsningar om bostäder.
Läs också: Mimer: Vi tar fullt ansvar för våra fastigheter
Richard Appelbom
021-19 92 60
richard.appelbom@mittmedia.se