Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Ta företagens missnöje på största allvar

Tappet för Västerås är oroväckande

Västmanland tappar i Svenskt näringslivs nya ranking.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Årets ranking över företagsklimatet i Sveriges kommuner har släppts av Svenskt näringsliv och det finns några alarmerande tecken för Västmanlands del. I mätningen, som bygger på företagens enkätsvar om det lokala företagsklimatet, tappar Västerås hela 78 placeringar. Även Hallstahammar, Arboga, Surahammar, Sala, Fagersta och Norberg tappar placeringar.

Annons

Företag betyder fler jobb, tillväxt och ökade skatteintäkter. Många politiker och tjänstemän grubblar därför på hur man ska främja företagandet. Steg ett är att förstå vad det är för hinder företagen möter.

Annons

När Svenskt näringsliv samlar in svar från företag önskas en minskning av den administrativa regelbördan, och att det ska vara enklare att anställa och säga upp. Många uttrycker också önskemål om att politiker och allmänhet bättre ska förstå företag. På kommunal nivå kan man i exempelvis Västerås se att kommunens service och information till företagen kan förbättras. Visa intresse för vad företagare berättar. Lägg örat mot marken!

Läs också: Företagsklimatet har blivit sämre i länet – enligt företagarna själva

Ett exempel på när det blir fel är projektet "Attraktivt företagsklimat" i Surahammar (VLT, 31/8). Besvikna företagare i kommunen, som hade deltagit i projektet, berättade att deras "förtroende för kommunen i de här frågorna är lika med noll", att de inte litade på kommunen längre, samt att det fanns "en hel del ömma tår" och en ovilja att verkligen lyssna på företagarna. Det finns säkert olika upplevelser om projektet, men får man inte med sig företagen blir projekt som dessa meningslösa.

Ett förbättrat företagsklimat kräver ett målinriktat arbete och en röd tråd som genomsyrar hela verksamheten. Sköts upphandlingar som de ska, hur ges tillstånd, sätter politiken upp hinder? Länge har det i många kommuner funnits en oförmåga att se problem med osund konkurrens, det vill säga kommunal verksamhet som sätter krokben för lokala företag.

Annons

Annons

Visa intresse för vad företagare berättar. Lägg örat mot marken!

Tappet för Västerås i Svenskt näringslivs nya ranking är särskilt oroväckande, eftersom större städer brukar fungera som "näringslivsmotor" för en hel region. Företagen brukar ha sina huvudsäten i de större städerna, och underleverantörer runt om i länet är inte sällan beroende av att det går bra för dessa företag. Västerås sticker faktiskt ut som större svensk stad i den nya rankingen, och har tillsammans med Sundsvall sämst utveckling i hela landet.

Härmed inte sagt att man ska deppa ihop. Flera kommuner visar att det går att förbättra det lokala företagsklimatet. Kungsör, Köping och Skinnskatteberg tar sig trots allt uppåt och Hallstahammar behåller - trots tappet i den nya mätningen - sig ändå bland landets 100 "bästa" kommuner. Ute i landet finns gott om exempel på kommuner som med medvetenhet och engagemang har klättrat uppåt. Och visst är inte allt dåligt. Peter Carlsson som är vd för Northvolt, företaget bakom batterifabiken som eventuellt kan ge mellan 2500 och 3 000 jobb, kallade i måndags Västerås för "Sveriges Silicon Valley".

Det som är bra ska tas till vara. Men att företagen inte är mer nöjda i Västmanland, och att det går sämre för länet än för jämförbara regioner, är illa. Ta det på största allvar.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan