Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

S: LSS behöver fungera bättre

Bild: Gorm Kallestad/TT

REPLIK. Kommentar till Helena Hagbergs (L) debattinlägg Så här var det inte tänkt med LSS. Alla ska få det stöd de har rätt till, det är något vi Socialdemokrater aldrig kompromissar om. LSS och personlig assistans är en lagstiftning som ska utvecklas för att kunna ge ett bättre stöd till den som har rätt till den. Samtidigt finns det fall där människor har fått sin assistans minskad.

Annons

Annons

Det beror på hur lagen i dagsläget tolkas, inte på nedskärningar. Därför är det bra att regeringen har förtydligat för Försäkringskassan att den lagliga rätten till assistans aldrig får sättas på undantag.Men det räcker inte. Många upplever att de inte får det stöd de behöver, och skillnaderna i bedömningarna från Försäkringskassan och kommunerna varierar allt för mycket. Det skapar en otrygghet; kommer jag att få det stöd jag behöver?

Så ska det inte vara. Regeringen har därför tillsatt en utredning vars syfte är att se över LSS och assistansersättningen så att lagstiftningen förbättras och träffsäkerheten ökar. Alla ska ha den hjälp man har rätt till, om det så är av Försäkringskassan eller av kommunen. Behöver lagen ändras för att fungera bättre, så ska den också det.

Under nästa år höjs också ersättningen till assistansen med cirka 100 miljoner kronor för att den ska ha god kvalitet och bland annat täcka in personalens lön och utbildning, insatser i arbetsmiljön och assistanskostnader.Vi vill bygga den svenska modellen genom att stärka välfärden så att den finns där för dig när du behöver den. Då är inte lösningen skattesänkningar och nedskärningar.

LSS måste fungera bättre och det är bara genom samarbete, politiskt såväl som med brukare och andra samhällskrafter, som det kan ske. Jag hoppas därför att alla partier vill vara med och bidra till det viktiga förändringsarbete som pågår.

Annons

Olle Thorell (S) riksdagsledamot från Västmanland


bblat.se/insandare

insandare@bblat.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan