Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Börja lyssna på företagarna

Kommunerna i länet måste bättra sig

Att driva eget - inte lätt alla gånger.

Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Företagare som har varit med i projektet "Attraktivt företagsklimat", ett projekt för bättre företagsklimat i Surahammar, uttrycker besvikelse (VLT, 31/8).

Annons

Eva Lundquist på Present & tyg säger att hennes "förtroende för kommunen i de här frågorna är lika med noll". På liknande sätt verkar Anders Asp på Fordonscenter ha upplevt det hela: "Jag litar inte alls på kommunen i den här frågan längre, har inget förtroende kvar", säger han.
Från början, berättar Lundquist, verkade projektet bra. Men så snart företagarna uttryckte åsikter verkade det finnas "en hel del ömma tår", säger hon.

Annons

Nu planerar kommunen en del förändringar av projektet men det finns ett övergripande problem när tjänstemän och politiker ska "bättra företagsklimatet", och det är att två världar krockar. I stället för att kommunala makthavare verkligen tar till sig av hård och många gånger nödvändig kritik, är det lätt att fastna i fluffiga projekt och möten - "dialog" är ju ett populärt ord i byråkrati-Sverige.

När Svenskt näringsliv tidigare i år undersökte företagsklimatet i landets kommuner kallade regionchef Kristin Lahed Västmanland för "ett U-län" för företagsamma. Många politiker hör att det låter illa, men ska utvecklingen gå åt rätt håll måste man verkligen lyssna och förstå.

Vad företagare garanterat inte behöver är meningslösa projekt.

Om företagare till exempel säger att de utsätts för osund konkurrens av kommunens verksamheter behövs självkritik. Ofta handlar missnöje med kommuner om att kommunerna gör fel saker. Det finns förstås skillnader i situation beroende på var och vilken typ av företagsverksamhet man bedriver. Men för att röra sig framåt måste man i handling visa att man vill underlätta för företagen.

Annons

Vad företagare garanterat inte behöver är meningslösa projekt och ineffektiva möten för syns skull, som bara tar dyrbar tid.

Annons


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan