Annons

Annons

Annons

Nya motorvägen

Olycksdrabbad E18-sträcka mellan Köping och Västerås byggs om till motorväg

Sträckan E18 Västjädra–Köping byggs om, enligt ett förslag från Trafikverket. Sammanlagt tillsätts 839 miljoner kronor för att bygga tvåfilig motorväg på sträckan.

1+2-vägen mellan Västjädra och Köping ska nu troligen byggas om till fyrfilig motorväg.

Bild: GÖRAN WIDERBERG

Trafikverket lämnade på torsdagen in sitt förslag till nationell transportplan 2018-2029 till regeringen. Sträckan E18 Köping-Västjädra finns med i planen för kommande investeringar.

"Sträckan är en av få delar som inte är utbyggd till motorvägsstandard på sträckan mellan Örebro och Stockholm. Det innebär lägre framkomlighet än resten av E18. Vissa delar av sträckan har redan nått sin kapacitetsgräns. Olyckor, avstängningar och underhåll leder till stopp som medför omledning via det kommunala vägnätet. Omledningstrafiken orsakar störningar och trafiksäkerhetsproblem", står det i Trafikverkets underlagsrapport.

Annons

Annons

– Äntligen! Ett efterlängtat besked, de har lyssnat, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsens ordförande i Köping i en kommentar.

Catarina Pettersson (S), kommunalråd och ordförande i Hallstahammars kommunstyrelse, är också glad över beskedet från Trafikverket:

– Som vi har tryckt på och kämpat för detta! En absolut nödvändighet!

Hon framhåller att framkomligheten måste bli bättre på E18:

– Särskilt Kolbäck är hårt drabbat när E18 stängs av och trafiken leds om. Vi är vid varje tillfälle oroliga för att det ska hända någon allvarlig olycka. Det är inte hållbart att ha E18 genom Kolbäck flera gånger per månad.

Åsa Kfouri, MP:s gruppledare i Hallstahammars kommun, är däremot inte alls glad åt en utbyggnad av E18 till motorväg:

– Det är en felsatsning! De pengarna skulle behövas för att bygga ut kollektivtrafiken.

Hon hade hellre sett att man byggt busshållplatser längs E18. Då skulle man kunna åka bil dit och sedan fortsätta med buss.

– Då kan man byta 30 bilar mot en buss.

En utbyggnad av järnvägen till dubbelspår skulle kunna öka turtätheten.

– Vi väntar också på ett resecentrum i Hallstahammar där tåg och buss är på samma plats.

Åsa Kfouri tror inte heller att två filer i vardera riktningen på E18 ökar trafiksäkerheten. Med högre farter är risken att det blir fler dödsolyckor.

– Det är bilisternas beteende det är fel på, man kör för fort och för nära.

VLT:s trafikexpert Sven-Gunnar Wallin tycker att utbyggnaden till motorväg borde ha gjorts för länge sedan:

Annons

– Det händer mycket olyckor på den sträckan. Kökrockar kommer man däremot inte i från.

Trafikverket föreslår även att vägsträckorna Kvicksund-Västjädra samt Sala-Heby på väg 56 ska byggas om under planperioden.

Annons

För hela riket är den finansiella ramen 622,5 miljarder – pengar som ska användas för åtgärder på vägar, järnvägar samt sjö- och luftfart. Det är 100 miljarder mer än nuvarande plan. Dessutom tillkommer 90 miljarder från trängselskatt, banavgifter och medfinansieringar.

– Utgångspunkten har varit att bidra till ett modernt, effektivt och hållbart transportsystem, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon, i ett pressmeddelande.

På Facebook togs nyheten emot med många glädjereaktioner.


Louise Frilund

0176-79500
louise.frilund@mittmedia.se


Julia Löndal Jonsson

021-19 92 38
julia.jonsson@mittmedia.se


Yngve Fredriksson

021-19 92 37
yngve.fredriksson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan