Annons

Annons

Annons

Ingen bok för Bildt-beundrare

BOK: Pär Fagerström recenserar Björn Hägers bok om Carl Bildt.

Text

Den 23 augusti 1992, efter en kräftskiva på Harpsund, får statsminister Carl Bildt journalistfrågor om den pågående valutaoron:

”Det är spekulationer från semestervikarier”, säger Bildt avvisande.

Men dagen därpå har Financial Times rubriken ”Godnatt Sverige”, och i snabb takt följer nu bankkris, fastighetskrasch, valutakollaps, raserade statsfinanser och mångdubblad arbetslöshet.

Carl Bildt har inte gett författaren en intervju.

Bild: JESSICA GOW / TT

Det ter sig genomtänkt att Norstedts förlag satt just den 23 augusti, 25-årsdagen av upptakten till Carl Bildts största politiska misslyckande, som officiell recensionsdag för Björn Hägers biografi ”Uppdrag Bildt”.

Annons

Annons

Hägers bok, vars titel skojar med titlarna på Bildts egna böcker ”Uppdrag Fred” och ”Uppdrag Europa”, är nämligen framförallt en bister kartläggning av den förre utrikesministerns, förrförrförre moderatledarens och förrförrförrförre statsministerns alla misslyckanden, brister och moraliska tillkortakommanden.

Redan den här uppräkningen av tidsbestämningar för Bildts olika roller visar, som Häger skriver, att ”Carl Bildts historia är svensk historia”. Men Björn Häger är inte historiker utan grävande journalist och föreläsare i intervjuteknik, med ”konsten att intervjua Carl Bildt” som specialnummer.

Det ironiska är att Häger aldrig fått intervjua Carl Bildt inför skrivandet av mer än 500 sidor om densamme. Varje förfrågan om ett längre samtal har avböjts eller blivit obesvarad.

Därför har Häger fått nöja sig med arkiven, framförallt mediearkiven, och det ger hans bok en rätt rejäl slagsida:

* Om du beundrar Carl Bildt och vill fortsätta med det, så är detta ingen bok för dig.

* Om du är neutralt nyfiken på Bildt så läs boken, men komplettera gärna med till exempel Tommy Möllers biografi i Bonniers serie om Sveriges statsministrar, eller någon av Bildts egna böcker.

* Om du ogillar Bildt, och gärna vill få bekräftat att du har rätt, så är detta den perfekta boken.

Medier uppmärksammar ju främst det som är ovanligt, onormalt, negativt och krisartat, så när Häger vaskat i mediearkiven är det nästan ingen måtta på alla fel han hittar runt Carl Bildt: arrogant, självtillräcklig, långsint, närig, en usel chef, inte sällan illa klädd. Han kör till på köpet bil med körförbud.

Annons

Annons

Från Bildts statsministerår berättar Häger inte bara om de ekonomiska bakslagen utan även om annat smolk för det som Bildt övermodigt kallade ”den mest kompetenta regering vi någonsin haft”.

Mycket känns överspelat men ett förlopp har aktuella paralleller: Bildts borgerliga block var större än de rödgröna men ändå i minoritet, ty i riksdagen fanns Ny Demokrati som ”tredje block”. Folkpartiets Bengt Westerberg sade karskt vid regeringsbildningen 1991 att ”vi sätter oss inte i en förhandling och gör oss beroende av Ny Demokrati”. Men det höll bara till våren -92 då regeringen ändå tvingades göra upp med Ny Demokrati om den ekonomiska politiken. (Samarbetet blev dock inte långvarigt, utan ersattes av samarbete med Socialdemokraterna efter ekonomins kollaps.)

Att Bildt-regeringen gjorde en ”rivstart” med en lång rad systemförändrande åtgärder med bestående verkan (friskolor med mera) ägnar Häger däremot ringa utrymme, och här ligger nog största skillnaden mot hur en historiker skulle göra.

Men sammanställningarna av ett antal skeenden där Bildt spelat stor roll är ofta intressanta. Inte sällan ger de en fadd smak i munnen: gjorde han, som EU:s medlare, vad han kunde för att förhindra massakern i Srebrenica; var han, som styrelseledamot i Lundin Oil, verkligen okunnig om de blodiga händelserna runt Lundins oljefält i Sudan; reste han, som utrikesminister, så ofta till Georgien därför att PR-byrån Kreab, där han varit styrelseordförande, hade ett mångmiljonuppdrag för den lilla staten vid Svarta havet?

Annons

Häger förmedlar frågorna skarpt och genomarbetat men ger inga egna svar. Framtida historiker kanske vågar gå längre.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Annons

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

*

LITTERATUR

Björn Häger

"Uppdrag Bildt – en svensk historia"

(Norstedts)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan