
Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro bär delvis ansvar för förlossningskrisen.
Bild: Thomas Johansson/TT
Efter arbetspassets slut tog barnmorskan Petra Vinberg Linder en bild på blodfläcken på sina sjukhuskläder. Hon stressade mellan tre förlossningar den natten och hann inte byta sitt eget mensskydd.
Kollegan Hanna Dahlbäck la upp ett annat foto på Instagram: En handskriven lapp med nattens platsläge i Stockholm. Fullt överallt. Kvinnor fick skickas till Västerås och Eskilstuna för att föda.
Annons
Båda inläggen har delats flitigt i sociala medier och väcker sympati för barnmorskornas stressiga arbetssituation. Många frågar sig, med rätta, hur politikerna har kunnat låta förlossningsvården förvandlas till en krisverksamhet. Men barnmorskornas fackförbund Vårdförbundet bär också skulden.
Annons
Vårdförbundet är emot att barnmorskor och sjuksköterskor avlastas av annan personal. Nu rapporterar Dagens Medicin att Stockholms läns landsting ska minska trycket på barnmorskorna genom undersköterskor och assistenter ska städa, bädda sängar och fylla på matvagnar. Facket har hittills gjort allt för att stoppa liknande förslag.
Det är inte konstigt att det blir brist när barnmorskor både ska förlösa kvinnor och rengöra rummen mellan patienterna.
Svensk sjukvård lider av 68-vänsterns idé om att nedmontera alla former av hierarkier. Det har lett till en vård där högskoleutbildad personal utför arbetsuppgifter som inte kräver högskoleutbildning. Läkare plockar upp diskmaskiner, barnmorskor bäddar sängar och sjuksköterskor tvättar droppställningar.
Vårdförbundet försvarar sitt motstånd mot förnyelse med att studier visar att vården blir bättre med både ökat antal sjuksköterskor på avdelningarna och ökad andel sjuksköterskor i personalstyrkan. Det är sant att en sjuksköterska inte kan ersättas av vem som helst - men det finns också moment där sjuksköterskor och barnmorskor gör mer nytta än andra.
Att bädda en säng kräver inga högskolepoäng; Att tolka en gravid kvinnas CTG-kurva gör det.
Annons
Vårdförbundets negativa inställning till avlastning har visserligen gjort att barnmorskor erbjuds bonusar på tusentals kronor för extrapass och flyttad semester - men också att den stressrelaterade ohälsan bland deras medlemmar ökar.På många ställen i landet är önskeschema en annan tidstjuv. Personalen ska på arbetstid komma överens om och pussla ihop sina scheman. Cirka en heltidstjänst per avdelning beräknas kunna sparas om schemaläggningen är annorlunda.
Annons
Petra Vinberg Linder hann inte avvara tre minuter av sin arbetsnatt åt att gå på toaletten. Hon lär vara väl medveten om att det inte är särskilt hygieniskt att gå runt bland patienter i nerblodade byxor. Vilka andra hygienföreskrifter och vilka övriga rutiner bryts på grund av tidsbrist på landets förlossningsavdelningar?
Nog förtjänar barnmorskor, särskilt dygnet-runt-arbetande sådana, högre lön. Men att höja lönerna löser inte alla problem. Barnmorskekrisen består också av att barnmorskor gör kringuppgifter som visserligen är viktiga, men som kan utföras av anställda utan längre utbildning.
Petra Vinberg Linder, Hanna Dahlbäck och deras övriga kollegor kan göra mycket för både sig själva och sina patienter genom att ändra inställningen hos sitt eget fackförbund.
Kajsa Dovstad