Annons

Annons

Annons

C: Rut-avdraget måste utvecklas

I Köping var det 631 köpare av rut-tjänster 2016.

Bild: JESSICA GOW / TT

Nyligen fyllde rut-avdraget tio år. Det utnyttjas årligen av hundratusentals svenskar och idag jobbar nästan 25 000 personer i rut-branschen. Avdraget skapade en ny möjlighet för tusentals personer att kunna få en inkomst och meningsfull sysselsättning. Rut har också gett människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmet, sådant som man kanske inte hinner eller orkar med själv.

Den centerpartistiske riksdagsledamoten Annica Qarlsson var med och drev förslaget som senare skulle antas av dåvarande Alliansregeringen. Rut-avdraget har blivit en framgångsreform av sällan skådat slag. Det har utvidgats i flera steg redan under påtryckning från Centerpartiet. Det omfattar nu även flyttservice, trädgårdsarbete och IT-tjänster.

Annons

Annons

Vad gäller Västmanland så har rut-avdraget skapat 543 nya jobb sedan det infördes, visar nya siffror från tjänstesektorns arbetsgivarorganisation Almega. Totalt var det förra året totalt 18 718 stycken hushåll i länet som köpte rot-tjänster, enligt Skatteverket. I Köping var det 631 köpare av rut-tjänster 2016. En majoritet av de jobb som skapats genom rut har gått till kvinnor och nästan hälften av de som fått jobb genom rut var arbetslösa när de anställdes, enligt Företagarna. Alltså är det utan tvekan en oerhört populär och framgångsrik reform.

Bland annat vill vi tredubbla taket i rut, från nuvarande
25 000 kr till 75 000 kr per år och person. Det skulle ge fler arbetstillfällen och fler människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmet.

Ett utmärkt exempel på att rut-avdraget skapat arbetstillfällen är Städteamet Mälardalen AB i Köping. Företaget startades 2016 och erbjuder Rut-tjänster. "Tack vare rut-avdraget har vi kunnat starta ett företag som kan erbjuda schyssta villkor för de anställda", säger Hanna Ejderlöf, platschef på Städteamet.

Nu vill Alliansen ta ett steg ytterligare och utveckla reformen så att fler företag som Städteamet kan starta och växa. Bland annat vill vi tredubbla taket i rut, från nuvarande
25 000 kr till 75 000 kr per år och person. Det skulle ge fler arbetstillfällen och fler människor möjlighet att få hjälp med sysslor i hemmet. Till skillnad från regeringen som har halverat rut-avdraget anser vi det helt rätt väg för Sverige.

Annons

Annons

Vårt förslag innebär också att rut-avdraget breddas till nya tjänster. Vi vill att tvätt-rut och flytt- och hämt-rut ska inkluderas, det som t.ex. handlar om hämtning och lämning av återvinning och flytthjälp. Dessutom föreslår vi ett bredare hem-avdrag för äldre samt att en höjd avdragsrätt för äldre över 60 år ska utredas, en höjning från 50 procent till 60 procent.

Rut-avdraget är en succé som vi måste utveckla. Mathias Axelsson, ordförande Företagarna Köping, sammanfattar rut-avdragets effekt så här: "Fler företag startar, svartjobb blir vita och fler människor har råd att anlita hjälp med olika saker som behöver göras i hemmet". Det skriver jag under på.

Lars Kallsäby, Riksdagskandidat och näringspolitisk talesperson Centerpartiet Västmanland


bblat.se/insandare

insandare@bblat.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan