Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Klockan klämtar för Arbetsförmedlingen

Alliansen vill att andra ska förmedla jobben

Alliansen vill lägga ned det mesta av Arbetsförmedlingen

Bild: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Arbetsförmedlingen har sämst anseende av alla myndigheter. Det visade Sifos mätning, som presenterades i början på Almedalsveckan.

Det gav förnyad aktualitet åt alliansens krav på att större delen av Arbetsförmedlingen bör läggas ned och uppgiften att hjälpa arbetslösa övertas av privata eller ideella arbetsförmedlare. Arbetsförmedlingen skulle bara ägna sig åt myndighetsutövning, upphandling och kontroll.

Annons

Annons

Nu går Svenskt Näringsliv ett steg längre och vill skrota Arbetsförmedlingen helt och hållet. Myndighetsuppgifterna skulle flyttas över till på andra myndigheter. Bakgrunden är att företagare har lågt förtroende för Arbetsförmedlingen. Det har inte hjälpt att Arbetsförmedlingen har sagt sig prioritera kontakter med företag.

Sverigedemokraterna är med på Alliansens inriktning, och riksdagen har uppmanat regeringen att utreda en modell där andra än Arbetsförmedlingen står för att förmedla arbeten. Tanken är att rekryteringsföretag arbetar smidigare och är bättre på att matcha arbetssökande och arbetsgivare.

Arbetsförmedlingens förtroendekollapps är, sett över tiden, remarkabel. Tidigare sågs Arbetsförmedlingen som en väl fungerande och jämförelsevis obyråkratisk myndighet, där det viktiga var att hitta en fungerande lösning än att följa alla paragrafer till punkt och pricka. Den var också starkt socialdemokratiskt dominerad, men många före detta fackligt aktiva anställda som förmedlare.

Men nu har varken företagare eller arbetslösa förtroende för Arbetsförmedlingen. Regeringen erkänner problemen, men vill inte gå lika långt som Alliansen.

En så stor förändring som Alliansen föreslår kräver förberedelse och att förändringarna görs stegvis, Det gäller att undvika att lycksökare etablerar sig.

Annons

Det är därför osannolikt att, vad riksdagen än säger, nedläggningen av Arbetsförmedlingen kan genomföras av motvilliga socialdemokrater. För det krävs en alliansregering.


Richard Appelbom

021-19 92 60
richard.appelbom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan