Annons

Annons

Annons

Fria sprutor hjälper inte missbrukare

Sprutbyte inget för Västmanland?

Bild: ERIKA OLDBERG / TT

Inom Region Västmanland (tidigare landstinget) pågår en utredning som syftar till att etablera sprutbytesverksamhet i Västmanland för narkomaner, och vid senaste regionfullmäktige behandlades en motion med samma innehåll. Sprutbytesfrågan är omtvistad och bland dem som är verksamma inom narkomanvården finns det såväl förespråkare som motståndare.

Annons

Annons

Moderaterna har sagt nej till att etablera en sprututbytesmottagning i Västmanland, och detta görs av flera anledningar.

Vi moderater är för en restriktiv narkotikapolitik och anser att narkotikamissbrukare i stället för fria sprutor borde få hjälp att sluta bruka narkotika. Region Västmanland ska inte använda sina resurser, våra skattepengar, för att betala för redskap som används för att bryta mot lagen.

Vi har relativt få fall av smitta kopplat till intravenöst missbruk i Västmanland, både av hepatit B och C. Hepatit B erbjuder vi dessutom vaccination för. Antalet inhemskt smittade sjunker i Västmanland. När det gäller HIV har vi inte några fall alls som är konstaterade av intravenöst missbruk i Västmanland de senaste åren. Detta gör att vi kan ifrågasätta vilket effekt sprututbytesprogrammet kan ha och om inte dessa pengar hade kunnat använda bättre.

Konsekvensen av skattefinansierade fria sprutor är att samhället med redskap underhåller det missbruk som förstör och tar liv. Det är farligt att missbruka även när det används rena sprutor, narkotikamissbrukare bör stället för fria sprutor få hjälp med att sluta bruka narkotika.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Regionfullmäktigeledamot


salaallehanda.com/insandare

insandare@salaallehanda.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan