Annons

Annons

Annons

Anders Garpelin: Var Parisresan värd pengarna?

Jämför inte två så helt olika städer

Paris. Inte riktigt som Västerås.

Bild: REMY DE LA MAUVINIERE

Tekniska nämndens ordförande i Västerås, Jazmin Pettersson, tycker att nämndens Parisresa var värd pengarna (VLT:s nätupplaga 2017-06-20): "Vi fick upp ögonen för samspelet mellan det gröna och människorna i en stad".
Såvida resan behövdes för att detta skulle gå upp för nämndens politiker och tjänstemän var pengarna väl använda. Vi får nu hoppas att minnet inte är alltför kort när viktiga beslut framledes ska fattas om parker och grönområden.

Paris är en storstad med 12 miljoner invånare, nästan hundra gånger Västerås befolkning. En femtedel av parisarna bor i innerstaden, det egentliga Paris med en yta av 105 km2 omgivet av en cityring. Denna del av Paris är värd en resa av många skäl. Man blir dock lite förundrad över hur stadens styrande väljer denna stadskärna som resmål för att studera parker och gator.

Annons

Annons

Jämfört med Paris har de styrande i Västerås en unik möjlighet att skapa en näst intill sammanhängande grön lunga genom staden från Mälarstranden i söder till Rocklunda i norr.

Ordförande Pettersson: Det var mycket mer aktiviteter där. Parkerna var indelade i rum. Man leker på ett ställe och äter på ett annat. Med förtätningen av Västerås centrala delar ökar behovet av gröna ytor.

Resesällskapet menade att stränderna vid Svartån kunde utvecklas som i Paris. Det är stora problem att jämföra två så helt olika städer. Även om det finns inslag med anlagda parker i Paris innerstad så framstår Västerås i jämförelse snarare som en grön oas.

Jämfört med Paris har de styrande i Västerås en unik möjlighet att skapa en näst intill sammanhängande grön lunga genom staden från Mälarstranden i söder till Rocklunda i norr.
Genom detta kunde de bli ihågkomna av kommande generationer för att ha värnat om samspelet mellan människa och natur i det centrala Västerås.
För detta behövs ett fredande av Strandrummet, Årummet, Södra och Norra Djäkneberget liksom Trumslagarbacken, området kring Vallby friluftsmuseum och Rocklundaskogen. Smalare gröna stråk behöver också planeras för att binda samman delarna.

Annons

För att leva upp till de insikter nämndens politiker och tjänstemän skaffade sig genom studieresan gäller det för dem att ta fram Pariskortet i den egna nämnden och när andra nämnder i sin förtätningsiver börjar nagga grönområdena i kanten.

Annons

Ett exempel på ett beslut som borde ha omprövats innan det verkställdes var fällningen av de 90 ekarna längs det som numera är Öster Mälarstrands gata.
Knappast hade beslutsfattarna i den franska huvudstaden valt att i sin förtätningsiver förvandla en allé till en vanlig gata.
Om Västerås ska växa behöver framtidens befolkning och besökare fler och större parker och grönområden samt ett väl tilltaget Strandrum där de fritt kan röra sig.


Anders Garpelin, professor i pedagogik MDH

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan