
Den politiska majoriteten i Västerås har presenterat budgeten för 2018.
Bild: Erik Hjärtberg
Den brokiga majoriteten i Västerås (S+MP+C+KD) är nöjd och tackade varandra för gott samarbete i budgetdebatten i fullmäktige. Det blir lätt så, själva samarbetet svetsar samman.
Frågan blir om den kan och vill fortsätta efter valet. "Kan" beror som det ser ut i dag på om Centerpartiets höga opinionssiffror håller i sig och slår igenom i kommunalvalet. Som det lät i debatten verkar det som det kan bli aktuellt med "vill". Vi får se när valrörelsen kommer i gång på allvar, Västeråspolitiken ter sig ovanligt oviss.
Annons
Oppositionspartierna är kritiska mot Styrkvartetten, men oense om deras satsningar ska finansieras. Sverigedemokraterna vill ta bort alla integrationskostnader och minska behovet av tolkservice, som på något sätt ska spara 120 miljoner kronor.
Annons
Vänsterpartiet vill höja skatten med 35 öre, och får då gott om pengar över till att satsa på skola, äldreomsorg och förskola. Men skattebetalarna får å andra sidan mindre pengar kvar. Noterbart är också att Vänsterpartiet i regionen, där partiet ingår i den styrande majoriteten, står bakom oförändrad skatt.
Nog är det allvarligt när skolresultaten i grundskolan är bland de sämsta bland landets kommuner, äldreomsorgen har stora problem och företagarna tycker att företagsklimatet blir sämre.
Moderaterna och Liberalerna vill dra ned på investeringar, byråkrati och omprioritera bland utgifterna. De får kritik för att vara att det skulle vara "luft" i siffrorna. Det är nog alltid så att oppositionspartier kan ta sig lite extra svängrum, men där finns också konkreta besparingar som högre taxor och minskad busstrafik när få åker.
Oppositionspartierna är däremot mer överens om vad som brister. Västerås har dåliga skolresultat, brister i äldreomsorgen och fallande företagsklimat. Nåja, Vänsterpartiet bekymrar för all del sig inte över försämrat företagsklimat utan tar tvärtom gärna tillfället i akt att försvåra för privata utförare.
Annons
Västerås är på många sätt en bra kommun att bo med ordning på ekonomin. Men nog är det allvarligt när skolresultaten i grundskolan är bland de sämsta bland landets kommuner, äldreomsorgen har stora problem och företagarna tycker att företagsklimatet blir sämre. Här krävs en tydligare kraftsamling än majoriteten hittills mäktat med.
Richard Appelbom
021-19 92 60
richard.appelbom@mittmedia.se