
Hur få fler att våga driva eget?
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
I organisationen Företagarnas medlemstidning intervjuas optikern George Yacoub. Han kom till Sverige från krigets Aleppo för tre år sedan, med fru och två barn, och driver i dag Yacoub Optic på Råby i Västerås.
"Alla sa att det inte skulle gå, att det var bättre om jag körde buss", berättar Yacoub, och fortsätter: "Men jag är envis. Jag vet hur det är att kämpa". Snart lyckades han få en praktik hos en optiker i Sala. Han knackade även på hos optiker i Västerås för att lära sig hur det fungerar i Sverige.
Annons
Annons
Arbetsförmedlingen gav honom rådet att ta busskörkort. Det är inget fel på att köra buss, och Arbetsförmedlingen ville säkert väl. Men varför inte i stället uppmuntra en nyanländ driven företagare som kan sitt område? När Yacoub berättar att "alla sa att det inte skulle gå" när han ville driva eget säger det något om svenskt företagsklimat.
Trots att företagen är a och o för samhället, inte minst för jobben, tycks en del beslutsfattare tro mer på sin egen förmåga att "skapa" arbeten. Hur många traineeplatser, ett av Socialdemokraternas vallöften, har blivit av i Västmanland? I exempelvis Helsingborg lovades 140, men inte en enda blev verklighet. TV4 rapporterade häromdagen att regeringens satsning på traineejobb för unga skulle leda till 32000 jobb, men att det endast blivit 474 jobb. Mycket prat, lite verkstad.
Det är i de små och medelstora företagen som fyra av fem jobb skapas. Enligt Svenskt näringslivs nya undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner ser det illa ut för Västmanland. 907 företagare i länet har svarat på enkäten och sex av tio kommuner får ett sämre resultat än förra året. Hallstahammar fick bäst resultat, medan Fagersta fick sämst. Länet ligger under rikssnittet, och Svenskt näringslivs regionchef Kristin Lahed kallar Västmanland för "ett U-län" för företagsamma.
Annons
Annons
När Yacoub berättar att "alla sa att det inte skulle gå" när han ville driva eget säger det något om svenskt företagsklimat.
När konsultföretaget Visma sammanställde siffror från Bolagsverket visade det sig att Västmanland var sämst i landet på nyföretagande under 2016. Politiker borde fundera över varför, och hur andelen företagare kan öka. Vad är det som gör att fler inte vågar satsa på att driva eget? Hur kommer det sig att länet har lägst företagsamhet bland kvinnor och unga i hela landet? Vad behöver företag för att överleva?
Ett vanligt bekymmer är att kommuner ibland snedvrider konkurrensen, det vill säga ägnar sig åt sådant som privata företag kan sköta. Det brukar då handla om kaféverksamhet, städning och liknande.
Björn Carlsson, som driver iNTiMAN och Carlsson på kajen i Västerås, säger till Svenskt näringsliv att kommunens attityd kan bli bättre. Han säger att hans största konkurrenter inom kultur är kommunen, landstinget samt annan skattefinansierad verksamhet som "konserthuset, teatern, Växthuset och Culturen".
Politiker behöver försöka sätta sig in i en företagares perspektiv. Kommunerna och det offentliga varken måste eller ska göra "allt". En bra början är att lyssna. Detsamma gäller myndigheter som Arbetsförmedlingen - som förstås borde ha applåderat när optikern George Yacoub berättade om sin företagsdröm.
Sakine Madon
021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se