
I skolan ska barn lära och leka ihop
Bild: Anders Wiklund/TT
När nu Socialdemokraternas kongress inleds i Göteborg ska ombuden debattera en rad olika frågor och förslag. Socialdemokraterna i Västmanland tillhör de partidistrikt som vill förbjuda religiösa friskolor.
Olle Thorell, riksdagsledamot från Surahammar och ett av kongressombuden, säger till VLT att ”Vi som parti tycker att det är ett problem om religionen präglar undervisningen”.Sedan går idén om vad man konkret ska göra isär. Partistyrelsen föreslår ökad tillsyn. S i Västmanland vill alltså, likt partidistriktet i Stockholm, gå längre och förbjuda religiösa friskolor.
Annons
Det är bra att frågan lyfts, inte minst efter veckans uppmärksammade "Kalla fakta" på TV4 där den religiösa Al-Azharskolan i Stockholm visade sig könssortera barnen på skolbussen.Man då ska komma ihåg att denna skola faktiskt har fått tillåtelse, enligt beslut av Skolinspektionen, att ha könsuppdelad idrott från förskoleklass.
Annons
Det har visat sig att flera religiösa friskolor könsuppdelar i undervisningen. Tidigare gymnasieminister Aida Hadzialic (S) reagerade mot fenomenet och ville se en diskussion om Sverige verkligen ska ha religiösa skolor i framtiden. Hadzialic fick i debatten hård kritik, men var rätt ute.
Föräldrar har alla möjligheter i världen att lära sina barn om religion, traditioner och värderingar - utanför skoltid.
Även Liberalernas tidigare integrationsminister Nyamko Sabuni arbetade i alliansregeringen för att eleverna ska stå i centrum i skolan. Föräldrarnas livsåskådning fick därmed backa.Innan Sabuni tog tag i frågan kunde nämligen föräldrar, som ville hålla barnen borta från vissa lektioner, hänvisa till att lektionerna i fråga upplevdes som "utmanande mot elevens speciella inställning och hemmiljö”.
I dag befinner vi oss i ett läge där ansvarig myndighet menar att könsseparation i undervisningen kan vara okej, och detta trots att representanter från Al-Azharskolan har uttryckt att deras uppdelning beror på att flickor inte ska vara "lättklädda" bland pojkar eller manliga idrottslärare.
Frågan kokar alltså ner till vad skolans roll och position är - en gemensam mötesplats som följer läroplanen, eller ett ställe som anpassar sig till föräldrarnas livsåskådning? Och även om det vore fel att plötsligt stänga ner skolor som fått starta, vad vill vi på längre sikt? Liberalernas linje att stoppa nyetablering av religiösa friskolor är bra. Man ska dock komma ihåg att till exempel den kristna Plymouthsektens skola i Småland på pappret inte är konfessionell. Skolor som den bör inte få komma undan.
Föräldrar har alla möjligheter i världen att lära sina barn om religion, traditioner och värderingar - utanför skoltid. I skolan ska barnen ha en chans att möta världen utanför.
Sakine Madon
021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se