Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Håll koll på nazisterna

Nordiska motståndsrörelsen gör mer än bara delar ut flygblad

Inte första gången Nordiska motståndsrörelsen manifesterar. Bilden är från Visby.

Bild: Tommy Söderlund/TT

Att det finns övertygade nazister i Sverige 2017 kan vara svårt att smälta. Men Nordiska motståndsrörelsens (NMR) flygbladsutdelning i centrala Västerås i lördags är en påminnelse om att högerextremismen dessvärre fortfarande finns och attraherar.

När VLT:s reporter var på plats kan man i ett videoklipp se hur en av NMR-aktivisterna går emot kameran och hotfullt säger att reportern ska gå. På frågan varför låter svaret: ”Du är journalist”. NMR-aktivisten framför kameran hävdar att journalister ljuger om hans organisation. Själva brukar dessa nazister stå med videokameror och filma människor som går förbi, men när en kamera är riktad mot dem gillas det tydligen inte.

Annons

Annons

Det kan se futtigt ut att ett tiotal nazister, unga män som diskuterar "raser" och på allvar tror på en judisk världskonspiration, delar ut verklighetsfrånvända flygblad. Då är det värt att påminna om att Nordiska motståndsrörelsen av stiftelsen Expo beskrivs som Sveriges största och farligaste nazistorganisation.

Många av NMR:s aktivister har dömts för vålds- eller vapenbrott. Organisationen uppmuntrar våld och har sålt knivar som det stod "Kampen kräver mer än bara ord" på.
Nyligen greps tre personer med kopplingar till rörelsen i Göteborg, för ett antal bombdåd riktade mot politiska motståndare och flyktingboenden. I Umeå lägger den judiska föreningen nu ner sin verksamhet efter ett flertal hot från nazister.

Att högerextremister kan vara beredda att skada människor, och till och med mörda, är något historien lärt oss. Trots det finns det oroväckande många exempel på när polisens arbete för att utreda hot och misshandel från NMR-aktivister brustit.

Organisationen uppmuntrar våld och har sålt knivar som det stod "Kampen kräver mer än bara ord" på.

Annons

När jag nyligen frågade Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet med särskild inriktning på högerextremism, om hur bra svenska högerextremister granskas nämnde hon att vi tycks kunna ha endast ett fokus i taget. Medan vitmaktrörelsen granskades på 1990-talet är det i dag jihadismen som står i fokus. En konsekvens är då att högerextremisterna, när de ligger under radarn, kan flytta fram sina positioner.

Annons

Det är oroväckande om ett allvarligt hot mot demokratin hamnar i skymundan, oavsett vilken extremism det gäller. Varken islamister som högerextremister ska kunna luta sig tillbaks.

Vi har åsikts- och yttrandefrihet. Så länge man inte bryter mot lagen bör man ha rätt att manifestera och dela ut flygblad, hur avskyvärda åsikter man än har.
Men Nordiska motståndsrörelsen är inte bara ute efter att dela ut några harmlösa flygblad, de är våldsbejakande nazister som polisen måste ha stenkoll på.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan