Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Två miljarder kronor på vift – snart blir de gamla mynten ogiltiga

Om tre månader blir de äldre en-, två- och femkronorna ogiltiga. Men fortfarande finns mynt till ett värde av drygt två miljarder ute i samhället – i genomsnitt 500 kronor per hushåll.

Efter den 30 juni kan man inte längre betala med de äldre en-, två, och femkronorna (men 10-kronorna, "guldtiorna", blir fortfarande kvar). Även 100- och 500-kronorssedlar blir ogiltiga. Riksbanken uppskattar att det fortfarande finns 1,5 miljarder mynt till ett sammanlagt värde av drygt två miljarder kronor som ännu inte växlats in. Så det är dags att börja gräva igenom gamla burkar, sparbössor, plånböckor och byxfickor.

Annons

Annons

– Nu är det hög tid att leta rätt på alla mynt som du har på olika ställen. Enklast är att betala med dem men det går också bra att sätta in dem på ett bankkonto. Börja redan idag att använda dina mynt och vänta inte till sista veckan. Det kan uppstå köer, och butikerna kan ha svårt att hantera stora mängder mynt på en och samma gång, säger Ann-Leena Mikiver, kommunikationschef på Riksbanken, i ett pressmeddelande.

Riksbanken har också lanserat sajten myntkartan.se, där man kan hitta närmaste bank, växlingskontor eller butik som tar emot mynten innan de blir ogiltiga. Men för den som är sent ute finns det ändå hopp – även om mynten inte går att betala med efter den 30 juni kan man fram till den 31 augusti sätta in dem på ett bankkonto.


Lucas Brischetto

lucas.brischetto@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan