Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Fokusera på att hjälpa missbrukarna

Inför sprututbytesprogram

Smutsiga eller rena sprutor? Regionfullmäktige ska fatta beslut.

Bild: Stian Lysberg Solum

Det har hänt en del i narkotikapolitiken sedan Vänsterpartiets tidigare kommunalråd i Västerås, Mats Ericson, gick runt på Arosfestivalen 2003 och uppmanade försäljare att plocka ner saker med cannabissymboler på. Smycken, mobilskal och cigarrettändare med cannabislövet upprörde då. Vänsterpartisten polisanmälde försäljningen och krävde förbud. Kritik mot att förbjuda försäljningen avfärdade han som "ultraliberalt snack" (VLT, 13/6 2003).

I V, som i andra partier, finns olika ingångar och åsikter. Här i Västmanland föreslog Vänsterpartiet under 2010 att landstinget skulle påbörja en utredning för att utveckla ett sprututbytesprogram för missbrukare. Då beslöts det att avvakta för att verksamheten i Stockholm skulle hinna utvärderas.

Annons

Annons

Det har funnits ett motstånd mot rena sprutor av rädsla för exempelvis "fel signaler", det vill säga signalen att droger inte är så allvarligt. Men politikens nollvision har haft en besvärande baksida; det höga dödsantalet bland missbrukare. Sverige har kritiserats av FN, som i en rapport som släpptes 2015 nämnde bland annat sprututbyte som en viktig insats.

I början av året röstade riksdagen ja till att slopa kommunernas vetorätt i frågan om sprututbyte. Tidigare har kommunerna kunnat säga nej till sprututbyte även om landstinget sagt ja. Riksdagen röstade även för att sänka åldern för att få byta sprutor från 20 till 18 år.

Att frågan ännu är politiskt laddad märks till exempel på kritiken mot regionfullmäktige i Västmanland, som nyligen anordnade ett seminarium inför att beslut ska fattas. Samtliga inbjudna talare var nämligen positiva till sprututbyte, vilket bland annat Moderaterna har reagerat på. Magnus Thors, alkohol- och drogrådgivare för Västerås stad, har också varit kritisk. Han erbjöd sig att också komma och ge ett mer negativt perspektiv, men fick kalla handen.

Politikens nollvision har haft en besvärande baksida; det höga dödsantalet bland missbrukare.

Annons

Thors med flera har en poäng i att man bör låta båda perspektiv få utrymme. Det skadar aldrig med motargument, även om lärdomarna från Stockholm talar till fördel för sprututbytesprogram.

Annons

Där har man sett en minskning av det som kallas riskbeteende bland deltagarna. Deltagarna har visat sig dela verktyg färre gånger och med färre personer. Ökad narkotikaanvändning har däremot inte kunnat konstateras inom gruppen.

Ett tungt argument för dessa program är att samhället och vården får kontakt med människor i nöd. Missbrukare kan därmed erbjudas vaccinationer, testning och annat stöd. Det är så mycket bättre än ett samhälle som vänder dem ryggen.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan