Annons

Annons

Annons

Sakine Madon: Smart skolfokus om vinster i välfärden

Rätt göra Sjöstedt (V) besviken

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) fick i höstas Ilmar Reepalus delbetänkande.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna backar, eller åtminstone bromsar, om vinstförbud och har meddelat att man väntar med att införa begränsningar i sjukvården och omsorgen. Det är bra. Skolan har dragits med allvarliga problem och kräver ökad likvärdighet, det har vänstern haft rätt i. Däremot finns det gott om fungerande privat driven omsorg. Där gör regeringen rätt i att släppa fokus på vinstfrågan.

I dag går remisstiden ut för förslaget om vinstbegränsningar i välfärden, och Ilmar Reepalus utredning om hur vinster ska begränsas (SOU 2016:78) har minst sagt mött kritik från tunga aktörer som Riksrevisionen, Konkurrensverket och Advokatsamfundet.

Annons

Annons

På andra sidan vinstdebatten finns LO, Kommunal, Socialdemokraterna i Skåne och Vänsterpartiet. ”Vi har tagit i hand”, sa en märkbart besviken Jonas Sjöstedt (V) om S-ledningens besked att röra sig mot mitten i vinstfrågan. Nu är den socialdemokratiska partiledningen inte dummare än att den förstår att ett generellt vinstförbud saknar stöd i riksdagen. Vänsterpartiet kan hota bryta budgetsamarbetet bäst det vill.

Så varför är det skillnad på hur skolor drivs, och exempelvis äldrevård? Skolor ägnar sig åt myndighetsutövning. Vi har skolplikt och skolan ger ut skolbetyg. Utredningar har visat att det till exempel har delats ut glädjebetyg på gymnasiefriskolor. Sverige är det enda landet i Europa som släppt in kommersiella intressen i skolan. Att övriga länder varit skeptiska har sina skäl.

Allianspartier, även Moderaterna, har under denna mandatperiod medgett att problem funnits. Det är bra, för skattemedel ska hamna rätt. Respekten för skattebetalarna är alltid viktig, oavsett om det är det offentliga som agerat slösaktigt eller om privata aktörer misskött sig.

Debatten om privata alternativ i vård och omsorg har utan tvekan varit för skev. Minns ni "Carema-skandalen"? Den byggde till viss del på "alternativa fakta".

Respekten för skattebetalarna är alltid viktig, oavsett om det är det offentliga som agerat slösaktigt eller om privata aktörer misskött sig.

Annons

Trots att blöjvägning inom äldrevården är normalt, och en metod som Socialstyrelsen rekommenderat för att se vad som passar och hur ofta blöjor bör bytas, framställdes det i medier som en skandal. Offentligt driven äldrevård som missköts skapar sällan samma alarmistiska rubriker.

Annons

Ideologi har gått före verkligheten, påpekar civilminister Ardalan Shekarabi (S). Så är det. I verkligheten finns många nyanser, och också viktiga skillnader mellan skola och vård. Därför är det bra att den socialdemokratiska partiledningen gör såväl Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som Svenskt näringslivs vd Carola Lemne besvikna. I vinstfrågan är mittenpragmatism det bästa möjliga.


Sakine Madon

021- 19 92 35
sakine.madon@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan