Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Telia stänger ned Tidö slott?

Staten kan gott sälja Telia

Tidö slott utan fungerande bredband

Bild: Kenneth Hudd

Annons

Det är, som framgått av kulturartiklar, besvärligt för Tidö slott. Leksaksmuseet har flyttat och det kan bli svårt att fortsatt ha öppet för allmänheten.

Annons

En som det verkar viktig orsak till problemen för slottet är att Telia har stängt ned (klippt av) kopparledningen som möjliggjorde uppkoppling via telefonuttaget.

Den frågan har varit en följetong. Glesbygdsbor har protesterat mot att Telia Sonera har stängt ned det gamla kopparnätet innan fullgoda alternativ finns. Landshövding Minoo Akhtarzand och kommunalråden i länet vädjade till Telia att avvakta så att inte flera platser skulle hamna i bredbandsskugga.

Annons

Telia avvisade kraven och menade att det inte gick att ta en paus i processen och besvarade kritiken med att det inte vore ansvarsfullt att vänta med "moderniseringen".

Det är märkligt att statliga Telia närmast går i spetsen för att ge sämre service på landsbygd och att försvåra för dem som vill ha fasta telefoner i mindre orter. När Fibra byggde ut fibernätet till oss i Kvicksund visade det sig att Telia har ett uselt utbud jämfört med andra bolag.

Kanske behövdes det att något riktigt kulturhistoriskt viktigt som Tidö slott skulle drabbas för att nackdelarna med Telias forcerade avklippning av kopparkablar skulle bli tydliga för fler. Det ter sig allt mindre befogat att behålla statligt ägande av Telia.

Det vore illa om det skulle vara slut med möjligheten för allmänheten att besöka ett för svensk historia viktigt och välbevarat slott som Tidö. Det är bra att Västerås vill bygga ut bredband, men det gäller också att inte agera så att andra besöksmål som drivs privat blir förfördelade.

Annons

Kan staten vara med på ett hörn? Går det att vända sig till den ofta förekommande "mjölkkossan" EU?

Eller kan Riddarhuset bidra på något sätt? Axel Oxenstierna intar ändå en speciell plats i Riddarhusets och adelns historia.


Richard Appelbom

021-19 92 60
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy