Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom: Konstig signal att få betalt för att låna

Goda tider i upp och nedvända världen.

Kontanter hindrar banker att ta minusränta på privatpersoners konton.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

"Ingenting är längre som förut, alla gamla sanningar är slut", sjöng en gång Anders Fugelstad. Det stämmer i dag på mycket i den ekonomiska politiken.

I flera år har Riksbanken haft negativ styrränta. i en normal värld vore det helt bakvänt att få betalt för att låna och behöva betala för att spara.

Men världen ter sig inte som normal. Centralbankerna i fler länder har noll eller negativ ränta. Eurozonen har noll och Sverige minus 0,5 procent. Danmark med minus 0,65 och Schweiz med minus 0,75 är "värre" än Sverige.

Annons

Svensk ekonomi går bra. Bankcheferna tror enligt en mätning från Almi på stark konjunktur. Det är glädjande med den goda tillväxten, som och gör att fler, inrikes som utrikes födda, kommer i arbete.

Annons

Det borde ge högre lönekrav och snabbare prisökningar när jobben blir fler. Men de tidigare sambanden fungerar inte heller längre.

Riksbankens superlåga ränta beror på att den vill få upp prisökningarna till målet på 2 procent om året. Kanske får vi se Riksbanken heja på högre fackliga lönekrav i avtalsrörelsen. Så visst är mycket inte längre som förut.

Genom att Sverige inte gick med euron har kronan en egen kurs. Det vill Riksbanken använda till att få fart på inflationen genom att få kronan att falla.

Bra för exportindustrin och för turistnäringen i Sverige. Men dåligt för svenskar som vill resa eller studera utomlands.

Danmark har valt den sämsta tänkbara valutalösningen. Landet införde inte euron, men slåss med näbbar och klor för att hålla fast växelkurs med euron.

Det ger en egen valutas nackdelar, utan att utnyttja fördelen att kunna förändra växelkursen. Danskarna borde införa euron eller som Sverige ha en flytande krona.

Privatpersoner har hittills inte riktigt märkt av den negativa räntan, även om olika avgifter gör att det ändå kan kosta att ha pengar på banken. Bankerna har undvikit att direkt ta betalt för att det finns pengar på spar- eller lönekonton.

Det visar på fördelen med kontanter finns. Det ger inte bankerna total kontroll över pengaflöden.

Annons

Annons

Skulle de börja ta betalt av privatpersoner för pengar på kontot kunde spararna svara med att ta ut pengarna och lägga dem i madrassen. Det gör det mer besvärligt att direkt ge sig på spararnas pengar. Så även de som inte dagligen betalar med sedlar och mynt har goda skäl att värna möjligheten att använda kontanter.

Allt fler pekar på problem med den negativa räntan. Det är en konstig signal när kommuner kan få betalt för att låna men måste se upp så det inte blir avgifter för pengar på konton. I Sverige har vi jämfört med andra små löneskillnader, men större klyftor när det gäller kapital.

Den negativa räntan har blåst upp börskurser och bostadspriser, just sådant som gynnar dem som redan har gott om kapital. Pensionsfonder och andra långsiktiga sparare får svårare att finna säkra placeringar med negativ eller obefintlig ränta. Risken för en priskrasch ökar ju längre Slösa (låna) gynnas framför Spara.

Det vore därför på tiden att "normala samband" åter börjar gälla, som att den som sparar ska få och den som lånar ska betala ränta. Bäst är också att passa på när ekonomin i övrigt går på räls.

Läs också: Arbetslinje på undantag


Richard Appelbom

021-19 92 60
richard.appelbom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan