Annons

Annons

Annons

Richard Appelbom : Stärkt försvar vore viktig signal till omvärld och medborgare

Regeringen bör snarast bjuda in till försvarssamtal

Soldater på Tofta skjutfält på Gotland. Tillräckligt avskräckande?

Bild: Sören Andersson/TT

Snart är det dags för den årliga Folk och försvarskonferensen där en stor del av de styrande i Sverige samlas tillsammans med medierepresentanter. Den brukar alltid få stort genomslag, men i år gör den ökade osäkerheten och det försämrade säkerhetspolitiska läget att skälen för tydliga besked ökar.

Kristdemokraterna kom i går med ett utspel på DN.debatt om att försvaret behöver stärkas. Partiet uppmanar regeringen att redan i januari kalla partierna i försvarsuppgörelsen till fortsatt diskussion. KD menar att samtalen måste utmynna i att försvarsanslagen höjs mer än partierna redan har enats om.

Annons

Annons

Centerledaren Annie Lööf krävde i sitt nyårstal att försvarsberedningen, som ska förbereda nästa försvarsbeslut, ska samlas snarast möjligt. Centern vill att försvarsanslagen efter 2021 höjs så att de som andel av BNP kommer i nivå med övriga nordiska länder. I dag satsar Sverige, landet som ickemedlem i Nato dessutom saknar garanti om stöd utifrån minst av alla nordiska länder.

Liberalerna, som stod utanför uppgörelsen, vill stärka försvaret tidigare och på sikt fördubbla försvarsanslaget till 2 procent av BNP. Det är vad Natoländerna har kommit överens om. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har talat om att i första hand genomföra gällande försvarsbeslut.

Den tillträdande USA-presidenten Donald Trump har antytt att Natoländer som satsar för lite på försvaret inte ska utgå ifrån att de ska få hjälp av USA. Vad gäller då för ett land som står utanför Nato och i dag i närområdet satsar minst på försvaret?

Om några veckor kan vi veta mer om hur USA agerar under Donald Trump, men risken är att politiken blir oklar och osäkerheten består. Det ryska hotet kan öka med Trump som president.

Annons

Därför behöver regeringen snarast kalla till överläggningar om att stärka försvaret. Då bör fler partier än de som ingår i dagens uppgörelse bjudas in.

Det skulle visa att regering och ansvarsfull opposition anser att läget har försämrats och att det brådskar med att stärka den egna försvarsförmågan. Det vore i sig en viktig signal till de egna medborgarna och till omvärlden.


Richard Appelbom

021-19 92 60
richard.appelbom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan