Annons

Annons

Annons

Köping

Statsministern imponerad: " Volvostegen har motsvarat mina förväntningar"

Statsminister Stefan Löfvén besökte tillsammans med gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström Volvo Powertrain i Köping i dag.

Inbäddat innehåll

Statsministern, som inte var statsminister då, var i Köping och på Volvo Powertrain i mars 2013. Han ville då titta på den nystartade Volvostegen, ett initiativ för att ge unga utbildning till bristyrkena inom tillverkningsindustrin. "Mycket intressant och helt i linje med vad vi i facket och inom socialdemokratin arbetat för länge", kommenterade den relativt nye S-ledaren då till Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

I dag var statsministern tillbaka för att följa upp och med sig hade han gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Efter en frågestund tillsammans med en handfull tidigare elever på Volvostegen, där man bland annat diskuterade hur man ska få unga intresserade av industrijobben, blev det dags för en lång rundvandring i Powertrains lokaler.

Annons

Annons

Handskakningar och selfies kantade ministrarnas väg runt anläggningen och den förre svetsaren Stefan Löfvén trivdes så bra i verkstadsmiljön att alla tidsplaner spräcktes i ett tidigt skede av besöket.

Selfie. Stefan Löfvén, Anna Ekström (skymd) och Sara Darabi ur statsministerns stab ställer upp på en selfiefotografering med Mattias Amiri.

Bild: Anders Brage

På Bbl/AT:s fråga efter rundturen och efter många samtal med nuvarande och tidigare elever på Volvostegen svarade statsministern att han var imponerad över att initiativet slagit så väl ut för de 122 som hittills gått utbildningen i Köping (se filmen ovan).

Anna Ekström å sin sida funderade över det hon hört om hur ungdomarna berättade att de inte vetat så mycket om industriarbete och att de haft uppfattningen att det var "smutsigt och bullrigt".

– Vi hör ju av killar och tjejer som gått Volvostegen att de ändrat sig när de kommit in. Det behöver vi ta fasta på och tänka till när det gäller vilken bild unga har av industrin. Jag vill undersöka om man ska lagstifta prao för eleverna så att de ska få se vad industrin har att erbjuda, att de ska se med egna ögon att det är välutbildade och kunniga människor i tysta och rena miljöer, konstaterar ministern.

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström på Volvo Powertrain.

Bild: Anders Brage

Annons

Stefan Löfvén hälsar på Belinda Andersson och Elin Gunnarsson på Volvo Powertrain. De båda har tidigare utbildats via Volvostegen.

Bild: Anders Brage


Anders Brage

0221-365 66
anders.brage@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan