Annons

Annons

Annons

Pensionär arg på kontanthanteringen – så säger Riksbanken

Det tycks vara lagligt att neka lagliga pengar.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Är det inte Riksbanken som har tagit beslutet att våra 1-kronor ska vara betalmedel till juni 2017?

Hur kan det då vara möjligt att handeln, i vissa fall vägrar att ta emot eller tar betalt för att folk ska kunna använda sina 1-kronor.

Annons

Annons

Det blir med den prislistan 10 procent prishöjning bara för att få använda svensk godkänd valuta. Vem vet efter Jul kanske det kommer att kosta 60 eller 70 procent att betala med 1-kronor.

Besviken pensionär

Så säger Riksbanken

Så skriver Riksbanken på sin hemsida: Kan butiker neka att ta emot kontanter? Huvudregeln är att kontanter är lagliga betalningsmedel och därmed ska accepteras vid betalning. Denna regel kan dock avtalas bort av affärer, restauranger etc. En butik kan alltså i princip vägra att acceptera kontanter överhuvudtaget, vägra acceptera mynt eller vissa valörer (t ex 1000-lappar) eller för den delen sedlar och mynt som snart ska upphöra att vara lagliga betalningsmedel m.m.

Ur ett konsumentperspektiv är det önskvärt att jag får informationen i god tid (t ex genom en skylt på dörren) så att jag kan välja om jag vill handla där eller gå någon annanstans.

Frågan om en butik får vägra ta emot äldre sedlar och mynt men acceptera nya har såvitt vi känner till inte prövats i domstol och det går därför inte att ge ett säkert svar.

Riksbankens inställning är att butiker som accepterar kontanter ska acceptera både äldre och nya sedlar och mynt så länge de är lagliga betalningsmedel. Först efter den 30 juni 2017 kan butiker vägra acceptera de äldre sedlarna och mynten eftersom de då inte längre är giltiga att betala med.

Källa: Riksbanken.se


bblat.se/insandare

insandare@bblat.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan